Uttalelse: Amnesti for lengeværende asylsøkere

UNICEF

Uttalelse vedtatt av hovedstyret i Oslo Venstre 10. november 2022:

I Norge finnes det en gruppe lengeværende asylsøkere som mangler grunnleggende rettigheter i samfunnet. De kan hverken jobbe, studere, skaffe seg bolig eller motta ordinære helsetjenester. Mange av dem har vært i Norge i opp mot 20 år, og staten har av ulike årsaker heller ikke klart å deportere dem.

Tall fra UDI viser at det registrert under 300 personer med utreiseplikt som har bodd på mottak i over ti år. En undersøkelse gjennomført av OsloMet viser også at lengeværende asylsøkere har en svært begrenset økonomi og ofte går sultne til sengs.

Venstre tar opp kampen for lengeværende asylsøkere som har satt sine liv på vent i år etter år. Det er viktig at vi gir denne lille gruppen mennesker muligheten til å få et verdig liv i Norge.

Lengeværende asylsøkere bør ha rett til å kunne delta i samfunnet på lik linje som alle andre. Det er inhumant å tvinge mennesker til å bo på asylmottak i flere tiår. I tilfeller der asylsøkere er ureturnerbare og har bodd i landet i mange år bør oppholdstillatelse innvilges.

Oslo Venstre vil:

  • Opprette en uavhengig gjenopptakelseskommisjon for lengeværende asylsøkere.
  • Gi amnesti til lengeværende ureturnerbare asylsøkere som har bodd i landet i 10 år.
  • Gi lengeværende ureturnerbare asylsøkere rett på skolegang, ordinær helsehjelp og arbeidstillatelse.
  • Øke ytelsene som går til asylsøkere på mottak.