Styrets første møte i 2023 – i Sylling

Ovnene som varmer opp sentralvarmeanlegget på vinteren gir gode stunder for både to og firbente., Foto: Nina E. Johnsen

Lier Venstre avholdt sitt konstituerende møte, søndag 5. februar 2023, ved spisebordet hjemme hos styremedlem, tidligere gruppeleder og partiveteran, Nina E. Johnsen i Sylling.

Til stede var Tor, Nina, Ove, Frode, Tove og Caroline (digitalt)

Huset i Modumveien, der Nina bor, er opprinnelig bygget i 1936. Huset fikk en totalrenovering når det gjelder energiforbruk og -forsyning i 2012. Det ble foretatt etterisolering av vegger, skifte av vinduer, isolasjon av loft og fjerning av oljefyr. Så ble det montert solfangere på hovedhus med væskefylte rør som ved hjelp av hydrauliske pumper leverer vannbåren varme til hele huset i et lukket system. På vinteren er det to vedovner som varmer opp vannet. Varmt vann fra solfangere og vedovner pumpes via akkumulatortanker i kjeller, og så opp i gulv og varmtvannsbereder. En måler i vanntankene i vedovnene, slår inn og sirkulerer vannet ved 80 grader. Nina produserer veden selv fra egen eiendom, eller fra naboer og venner som skal ta ned trær. Investeringen kom på ca. kr. 250 000,- i 2012 og hun fikk ca. 42 000,- i støtte fra Enova.

Solfangerne på taket i hovehuset er en viktig del av varmeforsyningen i Modumveien 90

Er man bortreist i kulda, vil elektrisitet overta oppvarming av tankene. En utleieleilighet i huset varmes opp av samme anlegg. Ved strømbrudd, finnes et batteri som kobles inn automatisk for å holde pumpene i gang. På stalltaket ble det montert solceller i 2019, noe som gir 8 gode måneder med el-produksjon, så lenge solcellene er snøfrie. Investeringen kom på snaue kr. 100 000,- og hun fikk kr. 16 000,- i støtte fra Enova den gangen.

 

Solcelleanlegg på stalltak gir ekstra beredskap

Nina sier selv at det er artig å følge med på varmeproduksjon fra ovner og solfangere og strømproduksjon fra solcellene, og at investeringen som ble gjort for over 10 år nå virkelig begynner å kaste av seg. Hun anbefaler på det varmeste å gjøre det samme. Ikke bare sparer du strømutgifter, du bidrar til bedre beredskap og reduserer behovet for mer energiutbygging og alle de uheldige og utilsiktede konsekvensene det kan gi.

 

Enova oppfordrer oss forbrukere først og fremst til å spare strøm. Her kan du lese hvilke råd Enova gir for å få lavere strømregning. Enova gir fremdeles støtte til smarte strømsparingstiltak i hjemmet som er listet opp på Enova sine nettsider, mens etterisolering, skifte av gamle vinduer/dører og montering av varmepumpe er kostnader som ikke gir støtte.

 

Det er mange som sliter med høye strømutgifter i dag, og vi vet ikke hvor lenge regjeringen lar strømstøtteordningen leve. Derfor har Lier Venstre i sitt alternative budsjett for 2023-2026 foreslått å sette av 5 millioner kroner årlig til «Vardar-fondet», fra utbytte kommunen får fra sine aksjer i Vardar, til lokale ENØK-tiltak for innbyggere med lav inntekt/behov for støtte til energisparingstiltak. Slik kan vi hjelpe dem som trenger det mest.

 

Styrets første møte i 2023 i Sylling hadde søkelys på valgkamp, program og organisering av aktiviteter. Styret vil fortsette å treffes på ambulerende møtesteder i hele Lier. Samtlige styremedlemmer gleder seg til et aktivt år!

 

Slik er Lier Venstre organisert:

 

Lier Venstres styre:

Leder: Tor K. Haugen

Nestleder: Caroline Thorbeck

Kasserer: Per-Olav Sørhus

Ansvarlig for sosiale medier: Ove Meidell Borgersen og Caroline Thorbeck

Ansvarlig for politikkutvikling: Nina E. Johnsen

Medlem-/aktivitetsansvarlig: Frode Olsen

 

Lier Venstres programkomité:

Tove Hofstad (leder)

Marian Hammer

Per-Olav Sørhus

Tor K. Haugen

Frode Olsen

 

Lier Venstres valgkamputvalg:

Caroline Thorbeck (leder)

Frode Olsen

Ove Meidell Borgersen

Tove Hofstad