Hvem kan stemme i kommunevalget 2023?

vv

Mange kan ha stemmerett i kommunevalget uten å vite det. Lurer du på om du eller noen du kjenner har stemmerett i kommunevalget til høsten? Er du svensk, dansk, islandsk eller finsk og ønsker å stemme i høst, må du sørge for at du er registrert bosatt i Norge senest 30. juni 2023. Er du fra et annet land, må du ha bodd i Norge sammenhengende siden september 2020. Nordmenn bosatt i utlandet kan også stemme.

For å stemme, er det 2 kriterier som er absolutt nødvendig:

  • du må ha fylt 18 år innen 31. desember 2023, og
  • du må være, eller ha vært, registrert bosatt i Norge i folkeregisteret.

For norske statsborgere er det ingen ytterligere kriterier. Nordiske statsborgere derimot, må være folkeregistrert som bosatt i Norge senest 30. juni 2023. Kommer du fra et land utenfor Norden, må du ha vært registrert bosatt i Norge sammenhengende siden 11. september 2020.

 

Krav for norske statsborgere

  • ha fylt 18 år innen utgangen av 2023
  • være registrert bosatt i Norge i folkeregisteret, eller ha vært det i løpet av de siste 10 årene. Har du ikke vært det, kan du fortsatt søke om å bli innført i manntallet. Du kan finne lenke til søknadsskjema på Asker kommunes nettsider.

 

Krav for nordiske statsborgere (i Danmark, Finland, Island og Sverige)

  • ha fylt 18 år innen utgangen av 2023
  • være registrert bosatt i Norge i folkeregisteret senest 30. juni 2023

 

Krav for utenlandske statsborgere

  • ha fylt 18 år innen utgangen av 2023
  • ha vært registrert bosatt i Norge i folkeregisteret de siste tre årene før valgdagen 11. september 2023

 

Les mer på Valgdirektoratets hjemmesider.

Det var drøyt 72 000 stemmeberettigede i Asker i 2019 og nesten 49 000 valgte å bruke stemmeretten ifølge Valgdirektoratets hjemmesider.

 

Lurer du på når du kan stemme?

Klarer du ikke å vente til valgdagen 11. september med å stemme? Fortvil ikke, du kan forhåndsstemme fra og med 10. august, les mer her. Sørg for at du er sikker i din sak, du kan ikke angre på valget ditt.