Venstre tar kampen for fjorden, kysten og vannet!

Herman Ekle Lund, Tove Hofstad og Elisabeth Holter-Schøyen kjemper for fjorden, kysten og vannet!, Foto: Nina Holtan, Fotograf Sturlason, Johan Malvik

Venstres toppkandidater i Asker, Drammen og Lier går til valg for å kjempe for livet i fjorden, kysten og elvene våre

Tilstanden for livet i Oslofjorden og Drammensfjorden er alvorlig. Tareskog og ålegrasenger er i kraftig tilbakegang, og torskebestanden er på et historisk lavt nivå. Forsøplingen har alvorlige konsekvenser for natur, fisk og dyreliv. Miljøgifter har ført til at fisk og skalldyr fra store deler av fjorden ikke bør spises. Forurensning over lang tid har resultert i at enkelte steder har så lavt oksygennivå i bunnvannet at alt liv er borte.

Utviklingen skyldes menneskelig påvirkning og det er vårt felles ansvar å rydde opp. Ingen ønsker en livløs fjord. Heldigvis har vi et godt utgangspunkt i “Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv”, lagt frem av Venstres Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i 2021. Planen forplikter alle tilstøtende kommuner til Oslofjorden fra svenskegrensen til Kragerø, inkludert Drammensfjorden. Den peker både på årsakene til den negative utviklingen og kommer med anbefalte tiltak som må gjennomføres. Vi må sørge for at alle aktiviteter og tiltak som igangsettes påvirker fjorden positivt og vi må stoppe all aktivitet som påvirker fjorden negativt.

Alle innbyggere fortjener å kunne nyte en frisk fjord – til rekreasjon både i og på vannet, og gjennom å kunne bevege seg uhindret langs friske og bærekraftige kyststier, bredder og badesteder. Vi i Venstre har jobbet hardt for fjorden, kystområdene og vassdragene i Lier, Drammen og Asker i mange år.

I Lier kommune er det bredt engasjement for å ta vare på Lierelva og Drammensfjorden og bevisstheten rundt den biologiske tilstanden har økt den siste tiden. Venstre er glad for at et enstemmig kommunestyre ga tilslutning til bestilling av politisk sak på hvordan Lier skal følge opp tiltaksplanen for Oslofjorden. Vi er helt avhengige av å stoppe all avrenning fra landbruket og å få tilbake så mye naturlig strandsone som mulig. Liers planer for utbygging i fjordbyen og Gullaughalvøya er, og vil bli gjenstand for debatter rundt bevaring og restaurering av natur og habitater for dyre- og planteliv, både i og ved fjorden. Naturreservatet på Gullaug trenger sårt en utvidelse da planlagt utvikling på begge kanter vil påvirke plante- og dyreliv. Vi må gjenskape og plante nye ålegrasenger slik at småfisk har steder å vokse opp og vi må sørge for å fjerne parasitter og åpne opp bekkefar som i dag ligger i rør, slik at laks- og ørretbestanden blir frisk og kan vokse seg stor igjen.

I Drammen har Venstre kjempet hardt mot at Svelviksiden av Knemsbukta skulle tas med i den nye arealplanen. Knemsbukta har et rikt og viktig biologisk mangfold, og er allerede under sterkt nedbyggingspress. Det var derfor en stor delseier da hele arealplanen nylig ble satt på pause, etter et ras av innsigelser og protester fra offentlige myndigheter og andre aktører. Vi i Venstre lover å ikke gi oss før også Knemsbukta er fredet fra ødeleggelse, og at utvikling på Bokerøya og Grunnane skjer uten å ødelegge livet i vannet.

Beboere på begge sider av Svelviksundet kunne juble da et enstemmig kommunestyre i Asker vedtok å si nei til nedbyggingen av Dramstadbukta. Asker ligger foran i arbeidet med å redde Oslofjorden og Asker Venstre har vært initiativtaker og pådriver for mange prosjekter. Arbeidet med å stanse utslipp fra småbåthavner og fritidsbåter er i gang, både med påbud om rensing av spylevann fra vedlikehold på land der kommunen er grunneier og etablering av flere septiktømmeanlegg. Til inspirasjon for etablering av etterlengtet septikmottak i Drammensfjorden. Miljøvennlig skrogvaskeanlegg for fritidsbåter i Vollen Marina er et resultat av Venstres påtrykk.

Mye av forurensningen som ødelegger livet i vannet kan fjernes i moderne vann- og avløpsrenseanlegg. Våre kommuner gikk i vinter sammen om å få etablert et nytt renseanlegg i Nordbykollen i Drammen – et regionalt samarbeid mellom Drammen, Lier og Asker kommuner. Løsningen som vi nå har vedtatt å investere i, vil bidra sterkt til å redusere utslippene av nitrogen og andre skadelige stoffer som kveler livet i fjorden. Vi i Venstre er glad for at flertallet i samtlige kommuner støtter det vi mener er det beste alternativet for regionen.

For det er nettopp det enorme engasjementet som befolkningen har vist i mange av disse sakene som har gjort seirene mulig. Vanlige folk har stått på – gjennom aksjoner, folkemøter, ytringer i aviser og sosiale medier og brev og mailer til politikerne. Tusen takk for at dere bryr dere om naturen!

Hvis du også går og stemmer Venstre en gang mellom 10. august og 11. september i år, så lover vi å gjøre vår del av jobben og stå på videre for livet i og ved vannet i fire nye år.


Sammen tar vi vare på naturen og naturopplevelsene!

 

Stem Venstre!

 

Tove Hofstad, Herman Ekle Lund, Elisabeth Holter-Schøyen
Gruppeledere og ordførerkandidater for Venstre i Lier, Drammen og Asker

Debattinnlegg i Lierposten 7. juli 2023