Vi vil ta vare på lokalhistorien til Drammen

Historisk bilde av Drammens Jaernstoeberi i roed murstein.
Foto: Drammen Byarkiv

Drammen har en helt unik lokalhistorie, med mange kulturminner. Dessverre har kommunen vært for dårlig til å ta vare på dette, og alt for mange kulturminner har forfalt eller blitt revet til fordel for sjelløse påfunn. Vi i Venstre vil ha en klar endring.

Vi vil verne kulturminnene, ta inspirasjon fra det gamle når vi bygger nytt og presentere lokalhistorien som attraktive opplevelser vi er stolte av.

Siden byen steg opp fra elva har Drammen har vært en av Norges mest innflytelsesrike byer. Sporene finner vi blant annet i 1700-tallstrehusbebyggelsen, som er den største gjenværende av sitt slag i hele Norge. Går du en tur på de rette stedene i Drammen, kan du oppleve store deler av Norges nyere historie innenfor handel og næringsliv gjennom kulturminnene som står igjen fra havnevirksomhet, kultur, herskapsboliger, offentlig administrasjon, kirkeliv og mye annet.

Disse unike minnene er dessverre under kraftig press. Etter andre verdenskrig har det ikke vært stolthet over egen historie som har preget Drammen. I tiår etter tiår har politikere ivret etter å kvitte seg med mye av det flotteste gamle for å i stedet bygge nye, moderne påfunn – hvorav mange klør seg i hodet i dag over valgene som ble tatt. Praktfulle bygninger er revet til fordel for arkitektoniske monstre som dessverre har bidratt til byens dårlige rykte.

Vi må slutte å ødelegge viktige kulturminner

Hvis du reiser på ferie til et fremmed sted så er sjansen stor for at det er gamlebyen eller andre unike historiske omgivelser du reiser for å oppleve. Du oppsøker ikke gater som er kliss like som det ser ut der du bor hjemme. Vi ønsker oss sjel, egenart, skjønnhet og identitet når vi er på reise.

Da er sjansen stor for at det egentlig er den typen byutvikling vi ønsker oss hjemme også.

Vi i Venstre vil ha en sterk omveltning i hvordan Drammen forholder seg til kulturminner og historie.

Kommunen må være best mulig samarbeidspartner for privatpersoner, sameier og borettslag som ønsker å restaurere og rehabilitere vernede og fredede bygninger. Dette kan være både dyrt og vanskelig i dag. Vi må hjelpe folk til å ta vare på det gamle.

Vi må slutte å rive og ødelegge viktige kulturminner. Her må vi lytte til byantikvaren og andre kulturhistoriske fagmiljøer, og ha “la stå” som grunnprinsipp når de reiser varselsflaggene.

Vi må sette pris på kulturhistorien

Når vi planelegger nye bygninger i kulturhistoriske miljøer, så må vi sette krav til at det nye lar seg
inspirere av det gamle. Dette får man til over hele verden og det er ingen grunn til at vi ikke skal få til det samme i Drammen.

Skal folk bli glad i lokalhistorien og kulturminnene, så må de få muligheten til å bli kjent med den. Vi vil derfor bruke historiske opplevelsene som et sentralt verktøy i fortellingen om Drammen som et sted å
besøke og oppleve. Vi vil lage turistopplevelser ut av de unike kulturmiljøene i gamle Drammen og gjøre det til en sentral del av markedsføringen av kommunen vår.

Det skal være lett og attraktivt for skoleelever, barnehagebarn og alle andre innbyggere å oppleve lokalhistorien vår. Dette kan vi få til gjennom aktivt samarbeid med lag og foreninger som jobber for å fremme historien.