Skien Venstre svarer på spørsmål fra Utdanningsforbundet i Skien

Skien Venstre v/ Vibeke Larvoll har svart slik på denne henvendelsen fra Utdanningsforbundet i Skien:


Kjære politikere i Venstre!

Utdanningsforbundet Skien organiserer lærere i barnehage, grunnskole, videregående og faglig administrative støttesystemer, og har nesten 2000 medlemmer. Våre medlemmer og tillitsvalgte er selvsagt svært opptatt av barnehage- og skoletilbudet til barn og unge i kommunen.
Kommunevalget er nært forestående, og vi ønsker å stille to konkrete spørsmål til dere:

1.Barnehagene trenger økt bemanning og økt kompetanse. Dere vil sikre kvalitet i barnehagen ved at pedagog- og bemanningsnorm oppfylles fullt ut. Hvordan vil dere gjøre det med dagens kommuneøkonomi, og ser dere betydningen av å øke antall barnehagelærere?

Skien Venstre svarer:

For det første må Venstre på overordnet nivå ta tak i at Skien taper stort på dagens oppgave- og inntektsfordelingsystem mellom stat og kommune. Dersom Grenlandskommunene skulle hatt utgiftskorrigerte frie inntekter lik landsgjennomsnittet per innbygger, skulle Skien hatt 187 millioner kroner mer, årlig!

Innenfor dagens kommuneøkonomi må det svært streng prioritering til for å oppfylle lovpålagte krav som pedagog – og bemanningsnorm. Mange og ulike utfordringer senere i livet kan forebygges i barnehage og skole, og det gjelder å bli rustet for faglig og sosial utvikling helt fra barnehagealder. Da må vi ha nok voksne og voksne som har kompetanse på barn. Dessverre betyr det at må ikke har annet valg enn å nedprioritere ikke- lovpålagte goder for flere grupper. Vi mener likevel at dette er en riktig prioritering.

2. I Skiensskolene ble det i 2022 gjennomført 18 562 undervisningstimer av «lærere» uten godkjent utdanning.I år er vi bekymret for at det blir enda flere. Situasjonen er alvorlig. I deres program vil dere at hver elev skal ha lærere med riktig utdanning i all undervisning. Hvordan vil Venstre være med å løse lærerkrisen og sørge for at alle elever i Skiensskolen har en lærer med lærerutdanning?

Skien Venstre svarer:

De tyngste virkemidler ligger ikke til kommunenivået; endringer i innhold og organisering av lærerutdanningen, lønnsdannelse og inntektsfordelingsystemets betydning for kommuneøkonomien.

Lokalpolitisk må vi imidlertid utnytte det handlingsrommet vi har for å gjøre arbeidssituasjonen/ arbeidsmiljøet bedre for lærere og læringsmiljøet bedre for elevene.

Vi mener at vi før få inn flere yrkesgrupper som kan bidra på det sosiale aspektet, reelle valg av digitale/ analoge læremidler, støtte og tydelighet ang 9A, slik at denne kan fungere etter hensikten og ikke som noe som oppleves unødvendig tyngende for lærerne. Vi mener også at det bør tilrettelegges for mer praksisrettet undervisning. Dette tror vi vil få flere til å fortsette i læreryrket og til å stå lenger i jobb.

Venstre er med på omstillings – og utviklingsarbeid i skolen, og flere områder bør vurderes/ er under vurdering, men alle utfordringene i skolen løses ikke ved dette arbeidet. Vi mener grunnskolen i Skien – og kommunen som sådan- er underbudsjettert i forhold til de oppgaver og utfordringer skolen står overfor.

Fremover betyr det en streng prioritering overfor ikke- lovpålagte oppgaver, men vi mener at noe av det aller viktigste vi kan gjøre fremover er å satse på barnehage og skole.”

Vibeke Larvoll
Skien Venstre