Oslo har fått en blågrønn byrådsplattform

Oslo Venstres toppkandidater Hallstein Bjercke og Marit Vea
Foto: Kristianne Marøy

Hammersborgerklæringen ble i dag lagt frem på Deichman Bjørvika, og er den politiske plattformen det blågrønne byrådet skal styre på i den kommende bystyreperioden. Hallstein Bjercke og Marit Vea er godt fornøyd med å presentere en byrådsplattform som gjør Oslo grønnere og mer liberal.

– Venstre gikk til valg på å danne et blågrønt byråd som gjør Oslo til verdens beste by å bli født i, vokse opp i, flytte til, leve i, og bli gammel i, uavhengig av hvem du er og hva slags bakgrunn du har. I dag har vi lagt frem en plattform som bidrar til å oppnå dette, sier Hallstein Bjercke.

Plattformen utgår av det blågrønne byrådet bestående av Høyre og Venstre.

Partiene har de siste ukene forhandlet frem plattformen i gründerfellesskapet 657 på Hammersborg, derav navnet for erklæringen.

Marit Vea slår fast at det med Venstre i byråd blir en mer offensiv klimapolitikk, sterkere vern av natur og grøntområder, og konkrete tiltak som sikrer at gåing, sykling og kollektivtransport blir førstevalgene for alle reisende i Oslo.

– Oslo skal føre verdens mest offensive klima- og miljøpolitikk. Vi skal kutte utslipp og sørge for at det alltid lønner seg å leve mest mulig miljøvennlig. Byrådet skal senke prisen på månedskortet kraftig, og bygge et sammenhengende sykkelveinett over hele byen.

Hammersborgerklæringen viser også at byrådet for alvor løfter kampen for natur og det biologiske mangfoldet i kommunen.

– Vi skal ta bedre vare på naturen og parkene i hele Oslo. Vi skal bokstavelig talt gjøre Oslo grønnere, og innfører blant annet «parkagrensen» for å sikre et sterkere vern av naturen vi har. Vi skal også etablere flere nye parker og grøntområder, blant annet en større ny park på Økern, minst 15 mål park i Nydalen og realisering av parkdragene på Ensjø.

I plattformen legger byrådet vekt på at Oslo skal være et fyrtårn for liberale og demokratiske verdier. Oslo skal være en by som gir muligheter for alle, står opp for samhold og feirer mangfold. Folk skal få være seg selv, bestemme mer selv og slippe å bli utsatt for diskriminering og negativt sosialt press som reduserer deres frihet.

– Byrådet skal spille på lag med alle som ønsker å gjøre Oslo til en enda bedre by. Vi skal gi mer rom og bedre vilkår for frivilligheten, næringslivet, idretten, kulturaktører og lokale ildsjeler. For én ting er sikkert: ingen skaper verdens beste by alene, avslutter Hallstein Bjercke.

Under følger ti av de viktigste gjennomslagene fra byrådsplattformen:

  1. Billigere månedskort. Byrådet skal reduserer prisen på månedskortet kraftig, med mål om at vi skal nå 499,- i løpet av den kommende bystyreperioden.
  2. Fritidskort for barn og unge. Byrådet skal innføre et fritidskort som gir barn og unge over hele byen frihet til å delta på fritidsaktiviteter, uavhengig av inntekt.
  3. Flere parker og mer natur. Byrådet skal ta bedre vare på naturen i Oslo, bygge flere og større parker, gi parkene et sterkere vern gjennom en ny «parkagrense», og begynne å føre et naturbudsjett for Oslo.
  4. En satsing på skolene. Byrådet skal øke grunnfinansieringen til skolene, heve standarden på skolebyggene og gjennomføre et grønt skolegårdsløft.
  5. Utslippene skal ned. Byrådet skal forsterke klimapolitikken, og kutte klimagassutslippene med 95 % innen 2030.
  6. Ren og frisk Oslofjord. Byrådet skal opprette et Oslofjord-prosjekt, og innføre forbud mot utslipp av septik fra fritidsbåter, restaurere natur langs strandlinjen og på havbunnen, åpne flere elveløp og redusere utslipp ut i fjorden.
  7. Fritt skolevalg for elevene. Byrådet skal gjøre alle Oslos videregående skoler attraktive, og gi elevene frihet til å velge hvilken videregående skole de vil gå på.
  8. Norges beste ruspolitikk. Byrådet skal føre en kunnskapsbasert og fordomsfri ruspolitikk, og gi god rusomsorg og veiledning for de som trenger det.
  9. Full fart på sykkelpolitikken. Byrådet skal prioritere syklende, gående og kollektivt fremfor privatbilisme, og skal bygge flere gågater, torg og møteplasser, og etablere et sammenhengende sykkelveinett over hele byen.
  10. En opplevelsesby i verdensklasse. Byrådet skal gi mer forutsigbarhet og bedre vilkår for frivilligheten, idretten og kunst- og kulturaktører, og sørge for at disse får frihet til å utvikle seg på egne premisser.

Se hele byrådserklæringen her