Å flytte Kragerø barneskole ut av sentrum, er feil vei å gå!

Alltid på toppen
Kragerø 1-10 skole, Solfrid Rui Slettebakken

-Hører du barna som leker oppe på Feierheia? -Ja, det er så hyggelig! Det skaper liv til oss her nede i sentrum!

Men nå skal det altså bli stille der oppe ifra?

Nei! Det må ikke skje!

Det er å gå motsatt vei av det både byplanleggere og hva professor Viktor Normann sa til oss i kinoen i fjor høst: -uten et vitalt bysentrum- som er selve NAVET i Kragerø kommune-vil Kragerø ikke være attraktive for unge høyt utdanna unge som tenker å flytte tilbake. De er urbane og vil ha et vitalt sentrum med mangfold av møteplasser og selvfølgelig vil de ha gode barnehagetilbud og gode skoler.

Glemmer heller ikke AP og Rødt sine argumenter for å flytte Helsestasjon og kommunale kontorer tilbake til sentrum. Vi vil ha disse tilbake for å få mer liv i byen og mer bruk av bysentrum, sa de den gangen.

Nå vil altså de samme partiene flytte barneskolen-selve identitetsskolen- ut av byen!

Kragerø sentrum har hatt barneskole i alle år, og dette må vi virkelig hegne om skal fortsette. Begrunnelsen hovedutvalget har gitt for å flytte barneskolen til Kalstad, er det er det så mange som sier i høringen at på Kalstad er det så fine uteområder og så lett å parkere!

Etter mange års erfaring som lærer, både på Kalstad og i byen, vil jeg påstå at elevene i sentrum har optimale læreforhold rett utenfor skoledøra. Dette er ikke friminuttene og uteområder som avgjør! Det er kvalitet på undervisningen og engasjerte lærere med høy kompetanse og utvikling av gode klassemiljøer. Og likevel, selv om det meste på skolen av læring skjer i klasserommet, så er min erfaring at skole i sentrum har et vell av muligheter til uteområder og «uteklasserom»!

På skoletomta har vi ikke «bare» 2 ball-binger og diverse lekeapparater for barneskole-elevene både på skoletomta og på Llillesida», men vi bruker altså 5 min på å gå opp til Stadion der det er nok av plass å spille ball, eller drive friidrett og å leke fritt! Til Stussdalen tar det ca 10 min.

Svømmehallen er utafor døra på skolen! (Trenger ikke skyss fra Kalstad ned dit. Det må jo til for å rekke den ene svømmetimen)

Vi har det nydelige biblioteket vårt midt i sentrum med det fantastiske personalet som alltid stiller opp. Der får vi både bokanbefalinger og egne stillekroker. Det hevdes med rette; å la elevene bli fortrolige med folkebiblioteket gjør en forskjell; både blir elevene mer glad i biblioteket på hjemstedet sitt og så lærer de å oppføre seg blant de som ferdes der elles.

Skolefilmen er på kinoen, eller på biblioteket! Stasjonen muliggjør mer bruk og så har vi Multi et steinkast nedenfor!

Min påstand; det store og fantastiske uteklasserommet ligger nettopp i sentrum av byen som elevene skal utvikle kjennskap og tilhørighet til. Her er det «scener for framføring» av prosjekt-oppdrag både på Gunnarsholmen, på Jens Lauerssens plass, på Sjøbadet eller på Veten! Tenk så berikende det er nettopp dette at barneskole-elever kommer ut i byen og «opptrer» for de som er så heldige å se og oppleve dette, eller bare se de på tur i sentrum for å bli kjent?

Og hva med unger fra skjærgården?

Vi ønsker jo tilflytting der ute også og at barna skal på skole i byen. Skoleskyss fra ferja hvis flytting til Kalstad.

Nei, la oss få «hjertesone» rundt Kragerø skole så biler og busser slipper ungene av for å gå til skolen. Å gå til skolen sammen med medelever er en viktig livserfaring.

Kragerø skole -identitetskolen for alle unger-må ligge i byen. 1-10 skole fungerer fint med storebror som passer på lillesøster på vei til skolen og det utvikler et mer dempet skolemiljø generelt med barn og ungdom i lag. Dessuten har nå 1-10 skolen utviklet seg til skolen med mest kompetanse og med de beste skoleresultater i kommunen. Dette er verdt å hegne om.

Til slutt: Tiden for «ønsketenking» er over. Pengene strekker ikke til. Vi må velge det beste alternativet ndg bærekraftig økonomi; kompetanse og langsiktighet; 1-10 skole i Kragerø er det. Læringssenter og barnehage i gamle SFO bygget på Kalstad; det siste er billigst og raskest.

 

Kragerø 22.11.2023

Solfrid Rui Slettebakken

Kragerø Venstre

leder