Forsterket innsats for Oslofjorden

Gunn-Torill Homme Mathisen og Elisabeth Holter-Schøyen.
Gunn-Torill Homme Mathisen og Elisabeth Holter-Schøyen., Foto: Jeppe Holter-Schøyen (innfelt) og Asker Venstre

Med en helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden vedtatt av Stortinget i 2021, er det på høy tid at vi tar større grep for å oppfylle ambisjonen om en ren, rik og tilgjengelig fjord innen 2026. Asker Venstre, med Elisabeth Holter-Schøyen og Gunn-Torill Homme Mathisen i spissen, tar nå initiativ for å styrke innsatsen og bedre koordineringen av tiltak langs Oslofjorden.

Tilstanden i Oslofjorden er alarmerende og det haster med å iverksette tiltak som kan bidra til å gjenopprette de ødelagte økosystemene.

– Asker med sin lange kystlinje har et stort ansvar og har gjennomført flere viktige tiltak lokalt. Nå ønsker Asker Venstre at kommunen skal være en pådriver for større koordinering av arbeidet rundt fjorden og at viktige tiltak gjennomføres raskere, sier Holter-Schøyen og Homme Mathisen.

Kommunedirektøren har nå fått oppdraget og skal svare ut hvordan Asker kan forsterke innsatsen når det gjelder å redde Oslofjorden.

En plan kommer

I kommunestyremøtet 12. desember 2023 fikk Asker Venstre, støttet av samarbeidspartiene H, Frp og Krf, et enstemmig vedtak om en plan som skal prioritere og belyse de områdene der Asker har størst negativ påvirkning på fjorden i dag, samt fremheve hvordan Asker kan bidra til forbedret koordinering av arbeidet i regionen.

Samordne, supplere og forsterke

Da Oslofjordplanen ble lagt frem i 2021, var hovedbudskapet til daværende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) at arbeidet med fjorden måtte “samordnes, suppleres og forsterkes.” Dette har vært et sentralt mantra i det pågående arbeidet og det er nødvendig med en forsterket innsats fra alle involverte parter.

Hurdalsplattformen understreker også behovet for rask oppfølging av Oslofjordplanen, spesielt innen avløp, jordbruk, båtseptik og fiskeriforvaltning.

Statusrapport for Oslofjorden

Statusrapport om gjennomføring av tiltakene i Oslofjorden ble presentert for Oslofjordrådet 7. november og overrakt klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Statusrapporten viser at det gjøres en betydelig innsats for å redde fjorden på mange områder, tiltak som vil gi effekt.

Asker kommune nevnes spesielt for sitt arbeid for Oslofjorden. Men rapporten viser at gjennomføringen av flere viktige tiltak går for seint og at målene for planen i 2026 ikke vil nås om ikke innsatsen økes.

Asker Venstre ser også behovet for større fokus på koordinering av tiltak langs fjorden.

– Alle må bidra; Staten, fylkeskommunene, kommunene, næringslivet, frivilligheten og hver enkelt av oss, sier Elisabeth Holter-Schøyen, Asker Venstres gruppeleder. Hun understreker at samarbeid på tvers av sektorer er nøkkelen til å lykkes med å redde Oslofjorden.

Oslofjordfond

Det nye fylkesrådet i Akershus har tatt en lederrolle i arbeidet for Oslofjorden og Asker Venstre støtter dette initiativet. For 2024 har fylkesrådet satt av 25 millioner kroner til et Oslofjordfond, en beslutning som Asker Venstre håper vil inspirere andre aktører til å bidra økonomisk til denne avgjørende innsatsen.

Venstre, i samarbeid med Høyre, Frp og Krf, har sikret at Asker setter av 1 million til det nye Oslofjordfondet i budsjettet for 2024. Dette er et tydelig signal om Asker Venstres ønske om å være en pådriver for rask gjennomføring av viktige tiltak.

– Vi mener at Asker må gå i foran og være en pådriver for en mer effektiv gjennomføring av Oslofjordplanen. Vi må handle nå for å sikre en bærekraftig fremtid for vår kjære Oslofjord, sier Gunn-Torill Homme Mathisen som er medlem i Hovedutvalg for samfunnstjenester.

Som en kommune som allerede har gjennomført flere lokale tiltak for å redde Oslofjorden, har Asker muligheten til å fortsatt gå i front med en forsterket innsats og bedre koordinering av tiltak langs fjorden.

– Asker Venstre vil fortsette å jobbe for økt bevissthet, økonomisk støtte og politisk handling for å sikre at Oslofjorden blir ren, rik og tilgjengelig for kommende generasjoner. Det er vårt felles ansvar, understreker de to Venstrepolitikerne.

 

Vedtaket

Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en plan for forsterket innsats for å bidra til bedre måloppfyllelse av tiltaksplanen for Oslofjorden frem mot 2026.

Planen skal prioritere de områdene der Asker har størst negativ påvirkning på fjorden i dag, og fremheve hvordan Asker kan bidra til forbedret koordinering av arbeidet i regionen.

Sak legges frem for formannskapet i løpet av 1. kvartal 2024.