Selvfølgelig skal Styrelederen i Kulturfabrikken Sortland KF sette opp sakslista til styremøtene

Styret i et KF representerer verken parti, kommunen eller andre interessenter. Politiske preferanser skal legges vekk, noe som ikke virker å være tilfelle i denne saken.

Direktør i Kulturfabrikken Sortland KF, Tone Toften, stiller seg undrende til at styreleder har bedt om å få tilsendt sakslisten for godkjenning før den går ut til styret.

Dette er ikke uvanlig, slik Toften hevder. Det uvanlige ville være at Styrelederen ikke godkjente sakslista.

– Toften sier at hun har sittet i mange styrer, også i politiske sammenhenger, og hun har aldri vært borti lignende. Er dette tilfelle er jeg mer enn undrende og spørrende. En slik praksis er i strid med kommuneloven.

Styret skal selvfølgelig ha alle saker fritt lagt fram, men at styreleder godkjenner sakslista er på ingen som helst måte sensur.

Et kommunalt foretak er en selskapsform som brukes for virksomheter som er en del av kommunen. Kommunale foretak har styrer som er oppnevnt av kommunestyret, og opererer som en integrert del av kommunen uten å være et eget rettssubjekt.

Kulturfabrikken Sortland KF er opprettet i tråd med bestemmelsene i kommuneloven, og der framkommer det helt tydelig at lederen av et folkevalgt organ er den som setter opp sakslisten for hvert enkelt møte.

Det praktiske arbeidet i forbindelse med å sette opp sakslisten blir ofte utført av administrasjonen, i dette tilfellet av Toften. Men kommuneloven slår fast at det er lederen som til syvende og sist bestemmer hvilke saker som skal føres opp på sakslisten.

Å ta mannen i stedet for ballen brukes ofte for å vinne en diskusjon – fordi det virker. La oss unngå unødig konflikt i denne saken.