Politisk uttalelse: Kjernekraft en del av løsningen

Norge bør forberede seg på, og åpne for flere alternative energiproduksjoner, også alle typer kjernekraft (fusjon/ fisjon). Dette krever at Norge legger til rette nasjonalt og lokalt for sikker etablering og drift av kjernekraft, samt håndtering av avfall.

Vedtatt av Viken Venstres årsmøte 16. mars 2024

Kjernekraft krever en nasjonal politikk og et internasjonalt perspektiv på energiproduksjon og Norges rolle som energinasjon. Kjernekraft er anerkjent som en del av alle scenarier for å sikre den globale energiforsyningen i møte med sikkerhetspolitiske utfordringer, nedbygging av natur og klimakrisen, jfr COP28.

Norge bør derfor forberede seg på, og åpne for flere alternative energiproduksjoner, også alle typer kjernekraft (fusjon/ fisjon). Dette krever at Norge legger til rette nasjonalt og lokalt for sikker etablering og drift av kjernekraft, samt håndtering av avfall.

Vi må legge til rette for at Norge tar aktivt del i arbeidet for at kjernekraft utvikler seg på en akseptabel måte i våre naboland, i Europa og globalt. Viken Venstre ser derfor positivt på at studieplasser innen nukleære fag for første gang ble etablert i 2023, og ønsker å satse videre på dette i fremtiden.

Bakgrunn

Norges, Europas og den globale fremtidige energiforsyning er gjenstand for omfattende debatt i Norge på grunn av natur- og klimahensyn. Debatten preges av lokale hensyn og prioriteringer og gjør at etablering av annen energiprosjekter stopper. Kjernekraft krever en nasjonal politikk og forankring. I en slik situasjon blir det lagt for lite vekt på transnasjonale og regionale behov.

Selv om kjernekraften ikke kan realiseres for 2050, har Norge en viktig rolle i å spille når det gjelder å ta stilling til kjernekraft inn i kraftsystemer som Norge er en del av og avhengig av. Norge må derfor, av hensyn til også nordisk og europeisk utbygging av fossilfri kraft, forberede utbygging av kjernekraft gjennom å legge forholdene til rette for at kjernekraft realistisk kan etableres i Norge og å ta aktivt del i utviklingen av sikkerhet ved slik virksomhet som uansett vil ha betydning for også det norske og det nordiske kraftmarkedet.

Til syvende og sist er all energiproduksjon lokal, men på dette området er lokale debatter med på å ødelegge den nasjonale dugnaden for mer energi. Vi trenger et nasjonalt initiativ for å håndtere kjernekraft slik at vi legger forholdene til rette for all energiproduksjon.