Uttalelse: Fyrverkerifri hovedstad

Fyrverkeri
Fyrverkeri, Foto: howtogoto, iStock.com

Uttalelse vedtatt av hovedstyret i Oslo Venstre 21. mars 2024:

Fyrverkeri er en enorm påkjenning for både ville dyr og kjæledyrene våre. Første nyttårsdag er sosiale medier fulle av hunder og katter som har rømt hjemmefra i panikk over lydene og de blinkende lysene. En studie gjennomført av NMBU viser at sammenlignet med andre høye lyder som våpen og tordenvær, var det fyrverkeri flest hunder var redde for. Ville dyr og fugler blir også i stor grad påvirket av fyrverkeri, og hverken kjæledyr eller ville dyr kan forholde seg til hvilken dag menneskene har bestemt at det er tillatt med fyrverkeri.

Selv når fyrverkeriet er varslet eller forventet, kan det være skremmende og fremprovosere frykt hos mennesker, særlig de som har flyktet fra krig og konflikt, eller av andre årsaker er sensitive for lyd og lys av denne karakter. Hvert år rapporteres det også om alvorlige syns- og øyeskader som følge av fyrverkeri i privat regi.

I tillegg genererer fyrverkerioppskyting i privat regi store mengder avfall, og avfallet blir ogsåofte liggende igjen i naturen.

Det er tillatt for privatpersoner å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften mellom kl. 18.00 og kl. 02.00, men kommunestyret kan, “[E]tter en risikovurdering knyttet til lokale forhold, […] fastsette forskrifter om begrensninger i bruk av fyrverkeri i spesifikt angitte områder der det erfaringsmessig vil oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. Det kan herunder opprettes lokale forbudssoner i kommunen”, jf. forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff § 2-10A.

Folk bor tett i hele Oslo, også utenfor Ring 2. Det er derfor gode grunner for å utvide forbudet som foreligger i dag til å gjelde hele Oslo kommune. Etter forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff § 2-10 fjerde ledd skal “[P]lass for avfyring av fyrverkeri […] velges slik at det ikke oppstår skade på liv, helse, miljø og materielle verdier”. Dette vil være utfordrende i store deler av Oslo i dag, også utenfor Ring 2. I de deler av Oslo der det ikke nødvendigvis er en umiddelbar fare for å treffe mennesker eller bygninger, er man gjerne tett på naturen, slik at det kan oppstå skade på miljøet og dyrelivet, enten direkte eller indirekte som følge av frykt.

Ved å nedlegge et lokalt forbud i hele Oslo kommune, kan Oslo gå foran som et godt eksempel frem mot stortingsvalget i 2025. Venstre bør i 2025 være ett av partiene som tar til orde for et nasjonalt fyrverkeriforbud om vi ønsker å være et miljøparti som tar dyrevelferd, flyktninger og de sårbare i samfunnet på alvor. En undersøkelse gjort av Norstat i 2023 viser at 65 prosent var positive til et forbud mot fyrverkeri i privat regi.

Vi kan ikke forby alt vi ikke liker, men Venstre må kjempe for reguleringer som ivaretar de som ikke har en stemme og de sårbare i samfunnet.

Oslo Venstre vil:

  • Utvide forbudet i Forskrift om forbudssoner for bruk av fyrverkeri i Oslo kommune § 4 til å gjelde hele Oslo kommunes geografiske område.
  • Jobbe for å få et totalforbud mot fyrverkeri i privat regi
  • Være en pådriver for alternative løsninger til offentlig fyrverkeri på nyttårsaften, for eksempel ved bruk av drone- eller lysshow