Uttalelse: Økt grunnbemanning, betyr økt kvalitet i barnehagen!

Barnehage
Barnehage, Foto: Tatsiana Volkava, iStock.com

Uttalelse vedtatt av hovedstyret i Oslo Venstre 21. mars 2024:

Barn har rett på de beste forutsetningene når de skal gå i barnehagen. For å oppnå dette trengs det engasjerte og kompetente voksne som forstår hva slags behov barn har i sin hverdag. Dessverre er vi i en tid hvor det er mangel på barnehagelærere. 1/3 barnehagepedagoger slutter innen 10 år og sykefraværet ligger nasjonalt på rundt 10%. Oslo Venstre vil jobbe for å øke kvaliteten i barnehagen ved å sikre et bedre arbeidsmiljø for de som jobber der i kommunen vår.

I lang tid har barnehagene bedt om å øke grunnbemanningen. I loven om barnehager §26 står det at bemanningen skal være tilstrekkelig slik at barnehagen kan være en pedagogisk virksomhet. «Barnehagen skal minst ha én ansatt per tre barn når barna er under tre år og én ansatt per seks barn når barna er over tre år». Slik det er i dag, fylles dette kravet kun 1 time om dagen. Grunnbemanningen er allerede skjør grunnet høyt sykefravær, og denne skjørheten som oppstår ved mangel på personalet, går ut over den pedagogiske kvaliteten i barnehagene. Planene som gjøres må endres, ansatte blir utbrent og kjemper bare for å holde hodet over vann. Oslo venstre mener vi må se på om bemanningsnormen kan økes, og hva effekten av dette kan være for kvaliteten i barnehagen.

Som lærer i barnehagen har du mange hatter å sjonglere. Ikke bare skal du være til stede for barna, lage pedagogiske planer og være en trygg havn for dem. Men du skal også være en logoped, leder for personale, barnevernspedagog, veileder for foreldre, terapeut for barn og spesialpedagog for å nevne noen. Med alle disse rollene mister barnehagelæreren friheten i hverdagen og barna mister en voksen på avdelingen. Dette fører til en større arbeidsmengde på de gjenværende ansatte. Oslo venstre mener vi må gjøre mer for å gi barnehagelærere frihet til å bestemme mer over egen hverdag, og få mer tid på avdelingen sammen med barna. Dette kan vi få med å styrke fagsentrene i bydelen slik at de kan være lettere tilgjengelig for den enkelte barnehage. Med et større og lettere tilgjengelig fagteam vil barnehagene lettere få økt sin kompetanse i arbeidet med hvert enkelt barn.

Mer frihet til barnehagelæreren vil gi muligheter for å øke kvaliteten. Vi kan ikke sitte passivt lengre å se på at vi mister flere kompetente barnehagelærere. Barnas beste er avhengige av det.

Oslo Venstre vil:

  • Starte et prøve prosjekt på å øke grunnbemanningen i barnehagene for å se hvilken effekt dette kan ha med kvaliteten og sykefraværet.
  • Minske pålagte arbeidsoppgaver for barnehagelærere.
  • Ha fagsenteret mer tilgjengelig i hver enkelt bydel, slik at veien til støtte blir mindre.
  • Sørge for at barnehagelæreren får mer tid på avdelingen for å øke kvaliteten.