Offentlig ressursbruk, selskaper og foretak har et selvstendig ansvar?

Tidligere NSB-sjef, Ueland, beskylder norske myndigheter for å fare med bløff. Han mener det ikke eksisterer reell vilje til å bygge nye jernbanestrekninger i Norge, og at diverse rapporter utelukkende er en spill for galleriet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Ueland går enda lengre, og sier at det er trist at et land som iverksetter miljøtiltak rundt om i verden ikke ønsker å gjøre noe i eget land.
Det kan være betimelig å reise to spørsmål. Er det riktig bruk av skattebetalernes penger å gå til innkjøp av fire konsulentrapporter som ikke skal benyttes til noe? Er Jernbaneverkets pengebruk enestående, eller kan vi finne lignende eksempler andre steder?

sykeepleier, kirurg, medisin, sykehus

Foto: microsoft

Vestre Viken
Hvis vi går tilbake til Drammen, så er de fleste nå kjent med at Helse Sør-Øst ba Vestre Viken utrede mulighetene for et nytt områdesykehus på Bragernes. Mener Helse Sør-Øst og Vestre Viken alvor, eller er det lov å stille spørsmål om også dette er en utredning for utredningens skyld? Hvis de har igangsatt en prosess med mål om sykehusbygging, vil det da være betimelig å stille krav om at sykehuset skal være så godt som mulig til en lavest mulig pris?

Oppdrag
I Norge, som andre steder, må vi kreve aktører som tar selvstendig ansvar. Offentlige selskaper og foretak må etterleve politiske føringer, men de fritas ikke for ansvar for egne handlinger. I Drammen har Vestre Viken blitt bedt om å utrede Bragernes-alternativet.
5. desember skrev Vestre Viken følgende på sin Facebook side:
Vestre Viken HFs oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Helse Sør-Øst har vært å utrede om det er mulig å oppgradere og utvide Drammen sykehus til et moderne og fremtidsrettet sykehusanlegg. Det er ikke opp til helseforetaket å vurdere andre tomter så lenge dette ikke er gitt oss som oppdrag.

Kritisk evaluering

Betyr dette at Vestre Viken forstår sitt oppdrag dit hen at de ikke har et selvstendig ansvar for å foreta best mulig valg på vegne av oppdragsgiveren — og til slutt hver og en av oss? Hvis så er tilfelle, at fornuftige tanker ikke skal tenkes av Vestre Viken selv, så er det nødvendig med en ny helsereform umiddelbart. Den offentlige styringsmodellen bør også utsettes for en kritisk evaluering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**