Oslo Venstre støtter demokratikampen i Hviterussla

Oslo Venstres årsmøte fordømmer Alexander Lukashenkos knebling av politiske og sivile rettigheter i Hviterussland og oppfordrer alle til å tenne et lys i sympati med det hviterussiske folk den 16. februar. Oslo Venstre ber også den norske regjeringen gi en mer aktiv støtte til den demokratiske opposisjonens kamp mot Europas siste diktator.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen

Den 16. juli i år skulle det etter planen avholdes nytt presidentvalg i Hviterussland. Presidentvalget er nå fremskyndet til 19. mars. Opposisjonen markerer den 16. i hver måned ved å samles og tenne lys for solidaritet og håp. Med inspirasjon fra folkeopprørene i Georgia, Ukraina og Kirgisistan, har disse markeringene så langt samlet 300.000 mennesker som har trosset lovforbud og stilt opp i håp om at bølgen av fargerevolusjoner skal treffe også Hviterussland.

Hviterusslands president Alexander Lukashenko bedriver en systematisk forfølgelse av politiske motstandere og den frie pressen. Vilkårlige arrestasjoner, uløste forsvinninger, drap på regimekritiske journalister, strenge begrensninger på forsamlingsrett og ytringsfrihet, og omfattende valgfusk er blant virkemidlene Lukashenko har tatt i bruk for å sikre seg et stadig strammere grep om makten. Ved forrige valg avdekket valgobservatører fra OSSE alvorlige brudd på hele 54 punkter i de internasjonale retningslinjene for frie, demokratiske valg.

Den 8. desember vedtok den regimetro nasjonalforsamlingen en ny lov som forbyr distribusjon av "falsk informasjon" om Hviterusslands politiske, økonomiske, sosiale eller internasjonale situasjon. Loven gjør det også straffbart for hviterussere å ha kontakt med andre land eller utenlandske organisasjoner dersom denne kontakten på noen som helst måte kan bringe landet i vanry.

Hviterusslands demokratiforkjempere har dermed om mulig fått en enda vanskeligere oppgave frem mot vårens valg. Skal opposisjonen lykkes i å få en slutt på Lukashenkos politistat, trenger de hjelp og støtte utenfra. Oslo Venstre støtter den samlede opposisjonens kamp for et demokratisk Hviterussland, og ønsker å bidra til større norsk og internasjonalt press på Lukashenkos regime frem mot valget.


Kontaktinformasjon:
Fylkesleder Ola Elvestuen tlf. 90 85 47 75

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**