(Hamar Arbeiderblad 5.2.2007) Frøysang nådde opp i nominasjonsdrama

Nyslått Venstre-mann Stein Frøysang gjorde det klart at han ikke skylder Ap noe, og dermed vant han kampen om andreplassen på Venstres fylkestingsliste – mot leder Erik Ringnes’ vilje.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


ELVERUM: Lørdag kveld avholdt Hedmark Venstre sitt nominasjonsmøte i Elverum. I løpet av dagen ble det klart at det ville bli hard kamp om plassene på lista.
Ikke minst fylkestingsrepresentant Stein Frøysangs inntreden i partiet sørget for det. Han forlot Ap torsdag, og han hadde gjort det klart at han i tillegg til topplassen på Hamar-lista, var interessert i en framtredende plass på fylkestingslista.
Ringnes soleklar topp
Ingen truet Erik Ringnes fra Stange om topplassen på lista, siden Line M. Rustad fra Elverum ikke ville stille på topp igjen.
Men det ble dramatikk rundt andreplassen.
Nominasjonskomiteen innstilte på Christian Fredrik Steenland fra Tynset, men Sandra Fahre fra Hamar foreslo i stedet Stein Frøysang.
– De som leser HA, vet at vi har fått et nytt medlem fra Hamar, Stein Frøysang. Med ham på andreplass, vil vi ha en rimelig mulighet til å få to representanter i fylkestinget, sa hun.
Ba om marsjordre
Frøysang presenterte seg selv og sa han egentlig har vært en sosialliberaler hele livet.
– Jeg sitter nå for Venstre i fylkestinget. Det har rokket ved maktbalansen i tinget. Nå har opposisjonen 17 representanter, de andre 16, sa Frøysang og høstet stor applaus.
Han la vekt på at han har gode venner i flere regioner i fylket, og at han har stort nettverk og stor troverdighet.
– Gir dere meg marsjordre, skal vi få inn folk i Hamar og to i tinget, sa han.
Tone Kristine Berger fra Elverum ville ha en garanti fra Frøysang om at han ikke har tenkt å gå tilbake til Ap igjen, noe hun fikk.
– Jeg har ingen tanker om det. Jeg har flere ganger gått inn for mer åpenhet i Ap i en rekke saker, uten å ha fått noen støtte for det, sa han.
Tok opp kampen
Steenland fra Tynset tok opp kampen med Frøysang og fikk støtteerklæringer, blant annet fra Hedmark Venstre-leder og listetopp Erik Ringnes.
Han la vekt på viktigheten av å ha en representant fra Nord-Østerdal høyt oppe på lista.
– Steenland ivaretar de geografiske hensynene vi må ta. Jeg anbefaler nominasjonsmøtet å velge ham, sa Ringnes, som videre beklaget at det ikke hadde vært mulig å få kvinnelige kandidater til de to plassene på topp.
Frøysang-venner
Frøysang hadde mange venner i salen. Nyvalgt leder i Ringsaker Venstre, Sjur Alhaug, holdt støttetale for Frøysang.
Han mente Frøysang har potensial til å sanke mange stemmer, også fra folk som tradisjonelt stemmer Ap, men som ikke er enig i alt partiet foretar seg i Hedmark.
Også hamarsingen Stig Vestlie, tidligere Frp og Demokratene, nå Venstre, støttet Frøysang på en overbevisende måte.
Dermed trakk Frøysang det lengste strået om andreplassen. Han fikk 16 stemmer mot Steenlands 11.
På tredjeplass ble Line M. Rustad fra Elverum nominert. Kine Kyllingstad fra Ringsaker fikk fjerdeplassen, mens Christian Fredrik Steenland fra Tynset til slutt endte på femteplass.
Nytt politisk liv
Etter nominasjonen var Frøysang naturlig nok svært fornøyd.
– Det var overraskende og gledelig å få andreplassen. Jeg har et nytt ståsted og et nytt politisk liv. I fylkestinget kan jeg ikke ta hensyn til min fortid i Ap. Jeg har ingen forpliktelser overfor Ap-gruppa. Det kan bli en spennende vår i fylkestinget, sier Frøysang, som fikk gratulasjon på sms fra partileder Lars Sponheim med medlemskapet i Venstre.
I fylkestinget er det forventninger blant flere opposisjonspolitikere om et maktskifte nå som Ap og SV ikke har flertall lenger.
– Kommer den rette saken, kan jeg ikke ta hensyn til min fartstid i Ap, fastslår Frøysang.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**