Verdens øyne på Kina før OL

Oppland Venstre mener det er positivt at det settes et økt fokus på menneskerettighetssituasjonen i Kina noen måneder før åpningsseremonien av sommer-OL 2008. Situasjonen i Tibet setter et nødvendig søkelys på menneskerettighetene i Kina.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 - Jeg reagerer kraftig på overgrepene jeg så da jeg besøkte Tibet for to år siden, uttaler Bjørg Lien, leder i Oppland Venstre.

– Jeg reagerer kraftig på overgrepene jeg så da jeg besøkte Tibet for to år siden, uttaler Bjørg Lien, leder i Oppland Venstre.

Oppland Venstre oppfordrer Regjeringen om å være tydelige overfor kinesiske myndigheter i kravene om forbedringer av menneskerettighetssituasjonen i alle sine møter med republikken. Oppland Venstre oppfordrer de norske idrettsutøverne som skal delta i OL, om å sette seg inn i og engasjere seg i menneskerettighetenes vilkår i Kina i forkant. Dette kan være med på å spre kunnskap om forholdene kinesere lever med før, under og etter sommer-OL.

Venstre mener følgende krav må stilles til Kina:
– Ytrings- og trosfrihetene må styrkes
– Pressen må få skrive det den vil
– Sensuren på internett må oppheves
– Ingen må få dom uten rettssak
– Politiske fanger må løslates
– De grove og systematiske menneskerettighetsbrudd som i dag blir begått mot minoriteter, som for eksempel det tibetanske folket, må stanses. Kinesiske myndigheter må respektere tibetanernes menneskerettigheter i Tibet. Kinesiske myndigheter må møte Dalai Lama til reelle forhandlinger om en fredelig og akseptabel løsning på Tibet-konflikten.

Støtt underskriftsaksjonen for Tibet her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**