Regjeringas hvileskjær rammer Høgskolen i Hedmark svært hardt

Da regjeringen la fram statsbudsjettet i oktober ble fanen hevet høyt fordi de rettet opp det såkalte hvileskjæret på 300 mill. kroner. En måned senere viser det seg at universitets- og høgskolesektoren er påført nye budsjettkutt, uten at dette er kommet klart fram av presentasjonen av Statsbudsjettet og budsjettdokumentene

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Universitets- og høgskolerådet mener de økte kostnadene ved endrede lønns- og pensjonsutgifter er på 600 mill. Statsråden sier nå at det riktige tallet er 440 mill. Uansett blir dette kostnader regjeringen ikke har tatt hensyn til i sitt budsjett,
Høgskolen i Hedmark må fjerne ca 40 stillinger på grunn av økte lønns-og pensjonsutgifter. Kuttene fordeler seg slik på de 4 studiestedene: Hamar ca 10-15 stillinger, Elverum 7-10 stillinger , Rena 10-15 stillinger og 7-10 stillinger i adminstrasjonen. Neste år må det kuttes for ca 10 mill i følge Høgskoledirektør Pål Dietrichs. Kuttlista er enda ikke helt klar, men allerede nå er det bestemt at tilbudet om en bachelor-grad i globalisering, ryker.
Denne regjeringa har ca 200 mrd mer til disposisjon enn Bondevik II hadde i 2005. Sett i lys av dette er den manglende satsningen på forskning og høyere utdanning helt utilgivelig.
Høgskolen i Hedmark (HH) ble etablert 1. august 1994 og har omkring 4000 studenter og 400 tilsatte. Høgskolen er en av 24 statlige høgskoler i Norge og er et resultat av at fire statlige høgskoler i Hamar, Elverum, Åmot og Stor-Elvdal ble slått sammen som en del av Høgskolereformen i 1994 (kilde Wikipedia).
Høgskolen har i dag undervisning ved fire campus;
• Hamar
• Elverum
• Åmot – Rena
• Stor-Elvdal – Evenstad
i tillegg til desentraliserte studiesteder på Tynset, Kongsvinger og Otta. Hovedadministrasjonen ligger i Elverum. Høgskolen deltar i et utviklingsprosjekt sammen med Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Gjøvik med sikte på å utvikle universitetskompetanse, Prosjekt Innlandsuniversitetet.
Høgskolen tilbyr vel 100 fag- og profesjonsstudier innen lærerutdanninger, naturvitenskap, helse- og sosialfag, landbruks- og naturfag, skog og utmarksfag, samt økonomi, samfunnsfag og informatikk. Disse kan tas i varierende lengder fra halvårsenheter til bachelorgrader, mastergrader og enkelte doktorgradstudier, samt en rekke kurs-, etter- og videreutdanninger.
Høgskolens fire avdelinger:
• Helse- og idrettsfag (Elverum)
• Lærerutdanning og naturvitenskap (Hamar)
• Skog- og utmarksfag (Evenstad)
• Økonomi, samfunnsfag og informatikk (Rena)

Erik Ringnes

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**