Friheten til å velge hijab

Vi som er for ytringsfrihet var imot regjeringens forslag om ny blasfemibestemmelse som ville forby angrep på religion og livssyn. Men alle vi som var for ytringsfrihet, klarer ikke å være det lengre når det kommer til retten til å bære hodeplagg med uniform. Er det bare muslimer i Norge som ser denne doble standarden? Les hele innlegget til Abid Raja her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Abid Raja deltar i debatten om bruk av hijab i politiet.

Abid Raja deltar i debatten om bruk av hijab i politiet.
Foto: Christoffer Biong

Jeg ser helst at menn som er sikher og jøder ikke bruker tuban eller kippa med uniform. Det samme gjelder hijab for kvinner. Men det handler om hva religiøse mennesker mener de i et åpent, fritt og liberalt demokrati skal ha retten til å gjøre. Ytringsfrihetens kjerne er vel at en skal tåle at andre mener annerledes enn deg; hvor blir det av ryggmargsrefleksen når det kommer til religiøse hodeplagg?

Norsk offentlighet har klart å fremstille hijaben som kvinneundertrykkende. Tidligere likestillingsminister for Arbeiderpartiet går så langt som å sammenligne det med kjønnslemlestelse. Kjønnslemlestelse som er irreversibelt og grotesk overgrep hvor umyndige jenter, endog barn under 10, får skåret bort klitoris og kjønnslepper. Sammenligningen til Karita Bekkemellem er så stigmatiserende og grov at jeg blir lettet over at hun ble fjernet som likestillingsminister. En som ikke evner å se at likestilling har flere sider, at likestilling er også noe som etterstrebes for ulike etniske grupper, var til de grader malplassert i likestillingsrollen.

På et dialogmøte i Oslo sist søndag ble det notert i underkant av 50 hijab-kledde jenter. Mange av disse tok ordet i salen. De etterstreber å bli forstått av majoritetssamfunnet og snakker unisont om at de verken er undertrykket, underkuet eller hjernevasket. Og svært mange av disse jentene har valgt hijab i voksen alder, mange mens de studerte på universitetene eller høgskolene. Selvfølgelig tror jeg på de jentene som sier at hijab er deres religiøse plikt å bære. Feminisme og likestilling er for disse kvinnene ikke å kle av seg; men å ikle seg en hijab. Det er visstnok utrolig vanskelig for «nordmenn» å fatte at dette valget kan være frivillig.

Men når det er sagt; det er ingen tvil om at mange kvinner også påtvinges hijab og andre religiøse plagg. Min oppfordring til de kvinnene er å rive av seg ethvert påtvunget plagg, hijab, burkha og annet, og ta opp kampen mot foreldre, kultur og omgivelser. Ikke la deg bli undertrykket! Og som liberaler er det da lett å også gi med den andre hånda; bærer du hijaben av dine egen frie vilje; ikke la din vilje bli knekt av motgangen!

Innlegget har stått på trykk i Dagbladet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**