Lars Sponheims tale til årsmøtet

– Vi har vært blandevann i to regjeringer. Nå kan vi vise for selvstendighet og uavhengighet i forhold til blokkene. Vi har brukt mulighet til å spisse politikken vår, og vi står fast ved det sterke miljøengasjementet. Nøkkelen er å kombinere god miljøpolitikk med god næringspolitikk, sa Sponheim til Akershus Venstres årsmøte i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


 Lars Sponheim besøker Akershus Venstres årsmøte. Les mer om Sponheim her.

Lars Sponheim besøker Akershus Venstres årsmøte. Les mer om Sponheim her.
Foto: Frode Fjeldstad

Jeg tror vi kommer til å se en annen type valgkamp. Jeg velgerne kommer til å berømme partier som viser styringsevne og stabilitet framfor populistiske utspill.- Det å bedrive politikk på å spille på frykt er så fjernt for hva Venstre står for. SP har det også, som spiller på frykt for sentralisering. I Venstre er vi framtidsoptimister.

Venstres har fått en tydelig profil i sentrum av norsk politikk. Vi er ikke den av den politiske høyresiden. Venstre har blitt et større parti, og vi får gjennom å være i opposisjon til FrP en mulighet til å vise vår avstand til den norske høyresiden.

Vi har fått et politisk sentrum i Norge. For første gang skal vi vise fram vår egen politikk. Vi har vært blandevann i to regjeringer. Nå kan vi vise for selvstendighet og uavhengighet i forhold til blokkene. Vi har brukt mulighet til å spisse politikken vår, og vi står fast ved det sterke miljøengasjementet. Nøkkelen er å kombinere god miljøpolitikk med god næringspolitikk.

Vi har feiget litt unna i Venstre når det gjelder velferdspolitikken. Nå roper Norge etter alternativer. Vi har en regjering som er utrolig strukturkonservative. Vi møter regjeringen hver dag – og de har stort sett et svar: vi bruker jo mye mere penger. Regjeringens eneste kvalitet er at de har fått anledning til å bruke veldig mye mere penger, de feiler i å løse viktige velferdsoppgaver.

 Velferdsstaten står overfor store utfordringer, sa Lars Sponheim til årsmøtet.

Velferdsstaten står overfor store utfordringer, sa Lars Sponheim til årsmøtet.

Jens sin store svakhet er at han ikke er i stand til å reformere velferdsstaten. Vi står overfor store utfordringer i velferdspolitikken, og det er nødvendig med færre og sterkere kommuner i Norge for å løse morgendagens utfordring. Venstre vil flytte mer av den offentlige tjenesteytingen til de nye kommunen.

Det nye kartet må ikke tegnes i Oslo. Jeg er tilhenger av den Danske modellen, der kommunene selv får velge hvem de vil slå seg sammen med.

Vi har en bred og god tradisjon om å samarbeide om poltikk. Vi må avsette dagens regjering, og jeg håper på vippeposisjon etter valget. Det vil være den viktigste muligheten til å få gjennomslag for vår politikk. Mye kommer til å avgjøres nå og fram til sommeren, og der skal vi være og presentere våre gode løsninger.

Takk for meg!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**