Venstre-nei til norsk EU-søknad

Norge bør ikke søke om EU-medlemskap i neste stortingsperiode. Det vedtok Venstres landsmøte i formiddag med 114 stemmer. 102 stemte for en norsk EU-søknad. – Norge er ikke tjent med en EU-søknad nå. Dette skal vi holde oss langt unna, sa Oppland Venstres toppkandidat Eivind Brenna i dagens debatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Opplandsdelegasjonen

Foto: Christoffer Biong

Han påpekte at EU har mer enn nok med seg selv for tiden, og at det ikke er noen stemning for en EU-søknad i folket og at andre gode Venstre-saker blir borte i valgkampen.

– Vi har ikke råd til å støte fra oss nei-velgerne, sa Brenna og minnet om at Venstre ble grunnlagt på motstanden mot embetsmannsstyret og nærhet til beslutningene.

Flertall

I landsmøtets innstilling som ble vedtatt med 12 stemmers overvekt heter det at det ikke ligger til rette for å starte en ny EU-debatt i Norge de nærmeste årene. Derfor vil Venstre at Norge skal videreutvikle samarbeidet med EU basert på EØS-avtalen.

Torbjørn Dahl, nei-mann og utsending fra Oppland, mener at partilederens tale til landsmøtet styrket nei-siden.

Før avstemmingen gikk da også Sponheim på talerstolen og gjorde det klart at han ville stemme for landsstyrets innstilling og dermed mot en norsk EU-søknad i neste stortingsperiode. Sponheim ser lenger fram og til et annet EU når han skal stemme ja.

– Her står det en ja-mann når det blir aktuelt å være en ja-mann. Men Norge er ikke tjent med å søke medlemskap de neste fire årene, sa Sponheim.

Stolt over debatten

Han var stolt over den EU-debatten som Venstre gjennomførte på landsmøte.

– Og jeg har ikke noe behov for å legge føringer for avstemmingen. Det er ikke ofte jeg liker å være partileder på en så ydmyk måte. Men nå har jeg stor glede av at dere skal oppleve dette, sa Sponheim.

Han understreket også at dersom EU-saken av en eller annen ukjent grunn skulle bli aktuell i neste stortingsperiode, skal saken garantert behandles på nytt i Venstres landsmøte.


For ytterligere kommentarer: Eivind Brenna på 95 22 56 96

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**