Skolemøte i Oppdal Venstre

Ingrid M. fikk gjennomslag for sitt forslag i fjor om å drøfte “skoleeiers rolle” i kommunestyret. Derfor inviterte vi til møte om dette temaet mandag 18.jan. Saka kommer opp i kommunestyret 3.februar. Et godt besøkt møte førte til god debatt og mange synspunkter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Skolemøte jan. -10
Mandag 18.januar 2010 inviterte Oppdal Venstre til møte på Grøsethkafèen der tema var "skoleeiers rolle". Det deltok 11 stykker.
Bakgrunnen for møtet var at Venstre v/Ingrid i 2009 bad om at kommunens rolle som skoleeier skulle drøftes. Saka kommer opp på kommunestyrets møte på februar. Det var grunnen til at Ingrid og Gerd-Mette ønska bred drøfting før politisk behandling.
Det var satt opp følgende stikkordsliste til møtet:
Spesialundervisning
Skolestruktur
Lærertetthet
Rekruttering/kompetanse
Felles rektor ved flere skoler
Utnyttelse av ledig kapasitet ihht skoleplasser
Spesialundervisning:
Oppdal kommune ligger høgt på lista over innvilga enkeltvedtak (1 : 1 situasjon). Definisjon av enkeltvedtak: >12 timer pr. uke spesialundervisning til en elev. All spesialundervisning blir innvilga etter tilråding fra sakkyndig hold innen PPT (Pedagogisk psykologisk tjeneste). Et enkeltvedtak er ei juridisk rettighet. Før ble kostnadene ved enkeltvedtak dekt 100%. Nå er praksis 75% dekning. Midlene blir lagt inn i ramma til den enkelte skole. Med 75% dekning av utgiftene betyr det at det blir mindre på andre elever ved skolen som også trenger ekstra støtte enn tidligere praksis.
Skolestruktur:
I inneværende valgperiode har Venstre programfesta at skolestrukturen i kommunen ikke skal endres. Vi vet at det skal bygges ny skole på Aune med plass til 400 elever. Fødselstalla i Oppdal har de siste åra ligget på +/- 60. Pr. dags dato er fordelinga av elever mellom sentrumsskolen og kretsskolene ca. 60%/40%. Dersom denne fordelinga holder seg også i åra som kommer, vil det bli ledig kapasitet ved Aune. NB! Vi kjenner ikke tilflyttinga av elever!
Hva skjer dersom det virkelig blir ledig plass ved sentrumsskolen? Det er grunn til å anta at presset på kretsskoler om å flytte elever til sentrum da vil oppstå i sterk grad, og dermed nedlegging. Venstre har vært en sterk forsvarer av eksisterende skolestruktur. Vi må ta en grundig diskusjon før kommende kommunevalg slik at velgerne vet hvor vi står.
Det var enighet på møtet om at det er helt avgjørende for fortsatt drift ved kretsskolene at det legges til rette for boligområder i kretsene. Politikerne kan i stor grad, dersom de vil, styre bosetting i ønska lei slik at hele kommunen kan dra nytte av etablert infrastruktur. Tilgangen på boliger er således et avgjørende politisk virkemiddel for tilrettelegging av bosetting. Venstre ønsker at hele kommunen skal brukes i vid forstand!
Under dette punktet ble også rollen til skolefaglig ansvarlig i rådmannens stab drøfta. Spørsmålet ble reist om det ikke kunne være lurt på nytt å innføre skolesjefstillinga. Medlemmer som kjenner situasjonen godt mener at ordninga med flat struktur innen skolen nå har "satt seg". Det innebærer at rektorene har både det pedagogiske og økonomiske ansvaret for sine enheter fullt ut. Et arbeid som er både utfordrende og interessant. Likevel er det rom for drøfting om det ikke er saker den skolefaglige med fordel kan overta for å lette arbeidet for rektorene. Tid til pedagogisk ledelse er nok det det kan skorte på.
Rekruttering/kompetanse
Det er utarbeidd ei kommunal plan for rekruttering innen skoleverket. Det blir også gjort framstøt overfor aktuelle arbeidstakere på ulike læresteder. Arbeidet på dette området ser ut til å fungere etter intensjonen.
Felles rektor
Det vises her til ei utredning fra 2004 der ledelsesstrukturer i Oppdalsskolen ble gjennomgått. Det mest aktuelle alternativet den gangen var felles rektor mellom Vollan og Drivdalen skoler. To alternativ til løsninger ble lansert. De økonomiske innsparingene var minimale, og utredninga er lagt vekk i ei kommunal skuff, kan det se ut som.

Ellers ble den eksisterende problematikken inne eldreomsorga drøfta. En tar ikke for hardt i når en sier at situasjonen oftest er kritisk. Her må vi dessverre slå fast at Venstres initiativ i politiske fora de siste åra om utbygging av sengeplasser har falt på steingrunn. Makta rår, og vi er for tida ikke en del av makta!

Vi hadde en god og fruktbar diskusjon der alle deltok, men en kan vel si at vi ikke har konkludert på alle punkta ennå.

Hoel, 22.jan. 2010
Odd Gunnar

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**