Kun 2 av 3 av elevene som begynte på videregående i Østfold i 2003 har fullført videregående utdanning innen i fjor. 31 % av elevene feilet opplæringen eller sluttet undervegis. Det viser tall fra SSB. Nå krever Unge Venstre handling. Østfold er sammen med Nordland og Finnmark de tre fylkene hvor flest slutter i løpet av opplæringstiden.
Vi trenger rørleggere, kokker, frisører og helsefagarbeidere ikke unge uføre og arbeidsledige, sier Finnanger Sandsmark.
Frafallet er størst i yrkesfagene. Østfold er et av fylkene med størst andel elever i yrkesfaglige utdanningsprogrammer. Unge Venstre mener det finnes alt for mange eksempler på klasser hvor mer enn halvparten av elevene sitter igjen ved skoleslutt.
Like mange ungdommer faller fra videregående opplæring nå som får tre år siden. Det er skremmende at Regjeringen og fylkeskommunen bare utreder hva frafallet kommer fra og ikke setter i gang tiltak umiddelbart, sier leder i Østfold Unge Venstre, Per Magnus Finnanger Sandsmark.
Unge Venstre foreslår tre viktige konkrete tiltak for å gjøre den videregående opplæringen i Østfold:
1. Flere helsesøstre og sosialarbeidere i videregående skole
Unge Venstre vil ha minimum 1 årsverk helsesøster per 500 elever i videregående skole. I Østfold vil det bety ca 2 årsverk på hver av de videregående skolene. Dette sikrer profesjonelt helsetilbud i skolen, hvor man også har tid til å jobbe forebyggende. I Halden videregående skole, som er den skolen i fylket med lavest frafall, er det stor suksess med å ha egen sosialkurator som skolemiljøkonsulent i skolen.
2. Styrking av rådgivningstjenesten
Styrking av yrkes- og utdanningsveiledningen er viktig. Det må stilles faglige krav til rådgivere på ungdomstrinnet og på videregående. Disse bør på sikt være profesjonsutdannet til å veilede elever som er usikre på utdanningsvalg. Inntil dette er mulig må etter- og videreutdanningsmulighetene forbedres slik at alle elever har god kjennskap til de ulike utdanningsmulighetene.
3. Mindre teori på yrkesfag
Unge Venstre vil gjøre den yrkesfaglige utdanningen ettårig innen de utdanningsprogrammene der det er mulig. I tillegg må et ennå tettere samarbeid mellom skole og bedrift på plass. Fremtidens sveisere, rørleggere og snekkere må få et skoletilbud som er fleksibelt nok til å møte arbeidslivets krav.
– Når vi ikke tar frafallsproblemene på alvor så gjør vi at enkeltmennesker detter utenfor samfunnet. Vi trenger borgere som får tilpasset opplæring på egne premisser og får muligheten til å mestre hverdagen sin, uttaler Finnanger Sandsmark videre.
– For noen partier er det viktigste argumentet for å redusere frafallet at vi må spare samfunnet for én milliard kroner. For Unge Venstre og for meg er det viktigste at unge i Østfold får muligheten til å få et bedre liv, sier fylkesleder Per Magnus Finnanger Sandsmark i Unge Venstre.
Frafallet koster samfunnet én milliard kroner i året. Tiltak som vil redusere frafallsprosenten, kan dermed føre til mindre utgifter for det offentlige som igjen kan investeres i andre gode tiltak for å lage en god skole, sier Finnanger Sandsmark.
Det er også viktig at vi får en skole som mer enn i dag ser den enkelte eleven. Skolen må dyrke forskjellene mellom elevene. Lærerne må bli styrket slik at alle elever skal møte faglige utfordringer hver dag, avslutter Finnanger Sandsmark.