Ikke kutt på kunnskap

-Vi trenger et bredt skoletilbud i fylket for å fange elevenes interesse og gi dem reell mulighet til å få sitt førstevalg, sier Sindre W. Mork, gruppeleder i fylkestinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Student, studere, universitet

Foto: Håkon Sparre (UMB)

Venstre er glad for at H, FrP og VPP er enige med oss om å stoppe kuttene i tilbudet i videregående skole. Våre fire partier er enige om å legge fram en alternativ økonomiplan i fylkestinget denne uken. Venstre mener vi trenger et bredt skoletilbud for å fange elevenes interesse og gi dem reell mulighet til å få sitt førstevalg, noe som har betydning for frafallet i skolen.

Styringsflertallet (Ap, SV, Sp og KrF) vil som i fjor, kutte i bredden på tilbudet og sentralisere mer. I fjor kuttet disse partiene i tilbudet i Halden og Indre, nå foreslås nye kutt i Halden samt i Moss. Erfaring viser at elevene sjelden ønsker å søke seg ut av egen region ved overgangen til videregående og dermed vil de søke seg til andre og "billigere" tilbud i egen region. På denne måten sparer flertallspartiene penger på å sentralisere “dyre” linjer og redusere tilbudet til “billigere” linjer i flere regioner.

Venstre mener et bredt tilbud gir elevene muligheten til å komme seg gjennom videregående fordi totaltilbudet gir dem fag de mestrer i tillegg til “nødvendige” fag for å studere videre. Den mestringsgleden er det viktig at elevene har. Det er den som motiverer for å klare de vanskelige fagene også. Derfor må vi ha en stor bredde lokalt på så mange tilbud som mulig på første trinn. Gjennom mestringsglede får elevene motivasjon til å søke seg videre og fullføre. Et bredt tilbud hjelper elevene og er en samfunnsmessig god investering. Når vi også vet at det kommer en elevøkning, er det pussig at man er så ivrige etter å kutte i skoletilbudet.

Vi fire partier (V, H, FrP, VPP) vil avstå fra kuttene i skoletilbudet i år og heller gjøre en skikkelig gjennomgang av hele tilbudet i fylket. Det holder med at Sp eller KrF tar sjansen på å være med for å sikre flertall for dette, i stedet for igjen å bidra til ytterligere sentralisering av tilbudet. I fylkestinget får vi svaret.

Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**