Dropp moms på e-bøker

Den rød-grønne regjeringen innfører moms på e-bøker. Argumentet er at produksjon og distribusjon er så billig, at e-bøker, uansett moms, vil bli rimelig i innkjøp. Dette er både inkonsekvent politikk og dessuten feil.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Ulla Nordgarden

Ulla Nordgarden
Foto: Ellen Korvald

Venstre er for likebehandling av trykte og digitale bøker og derfor prinsipielt mot moms på e-bøker. Det andre punktet er at det viser seg å bli dyrt å bygge opp servere (lagringskapasitet) og kopisperresystemer som man trenger for produksjon og distribusjon av e-bøker. Regjeringen kan dermed med sin politikk, kvele utviklingen av e-boksalg allerede før det er startet, ved å drive med konkurransevridende politikk.

Byråkratisk forslag

I tillegg foreslår den rød-grønne regjeringen i sitt nye statsbudsjett å innføre moms på elektroniske tjenester (nedlastbar musikk, filmer, bøker) nordmenn kjøper fra utlandet. Hvordan skal dette skje i praksis? Hvordan forholder man seg til aktører som ikke vil oppgi salg til den norske stat?

I stedet for å komme opp med et byråkratisk forslag som mest av alt vil være et irritasjonsmoment for norske forbrukere, burde finansministeren benyttet anledningen til å slå fast at det ikke skal betales moms ved kjøp av e-bøker.

Ulla Nordgarden
Nestleder Drammen Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**