Folk først

“Venstre er partiet for den lille mannen mot den store staten. Venstre er partiet som alltid har satt folk først. Individet er viktigere enn systemet. Det viser vi særlig i skolepolitikken. ,” sa Venstres førstekandidat i Østfold, Per Magnus Finnanger Sandsmark, til stående applaus fra Venstres landsmøte

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Førstekandidat Per Magnus Finnanger Sandsmarks tale til Venstres landsmøte

Det er søndag. Det er kaldt. Ingen er ute i gatene. Noen har rømt til skogs. Resten har bunkret seg i kjellerne sine. Det eneste vi hører er hvin, hyl og brøl. Plutselig skriker alle unisont, noen ler, andre gråter. Det er store følelser som står på spill.

Petter Northug har nemlig vunnet femmila på ski.

Spør du meg så er ingen så herlig arrogante som Petter Northug, når han hysjer på publikum og går sidelengs over målstreken.

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: UV

Menneske fremfor system
Det fins en del som er like arrogante som han. Du behøver ikke lete lenge i Arbeiderpartiet for å finne noen, men du finner få som er sjarmerende i tillegg. Når Gahr Støre hysjer på opprørerne i Egypt, Stoltenberg kaster ut Maria Amelie og Kolberg skrenser over målstreken med datalagringsdirektivet og Høyre i armene da er Ap bare arrogante.

Jeg er glad for at jeg er med i den lille brokede forsamling Venstrefolk, som i bunn og grunn er forent om én kamp: Venstre er partiet for den lille mannen mot den store staten. Venstre er partiet som alltid har satt folk først. Individet er viktigere enn systemet. Det viser vi særlig i skolepolitikken.

Vi må satse på yrkesfagene
Venstre ser en elev som et menneske, som skal lære, som skal utvikle seg, ikke som ei brikke i et sosialdemokratisk monopolspill der man rykker tilbake til start om man trekker feil kort.
Vi trenger gode fagfolk som kan skape de verdiene og besette de arbeidsplassene som trengs for å sikre fremtidens velferd. Vi må satse på yrkesfagene!

Vi lokale Venstre-folk må gå i bresjen for å utnytte de mulighetene som ligger der i dag for å gjøre yrkesfagundervisningen bedre. Man kan flytte praksisopplæringen og opplæring i bedrift til tidligere i studieløpet, man kan ta utdanningen over flere år og man kan få kompetansebevis på det man kan i stedet for å droppe ut og få et papir på hva man ikke har klart.

Mens Ap satser på yrkesfag for å få flere LO-medlemmer bør Venstre prioritere yrkesfag fordi vi setter pris på at mennesker kan velge sin vei gjennom livet, og på den måten bidra til verdiskaping for fremtidens velferd.

For selv om man i dag kan tjene penger på å tenke og mene, så er det bakeren som baker brødet ditt, mekanikeren som fisker bilen din, frisøren som burde klipt håret mitt og brannmannen som redder livet ditt.

Venstres fremtid
Og igjen er det helt stille. Det er en mandag. Folk har samlet seg i kjellerne sine. Plutselig brøler tusenvis av glede.

Trine Skei Grande hysjer på publikum og skrenser sidelengs over sperregrensen.

Trøndere kan være herlig arrogante når de må.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**