Legevakt og lokalsjukehus

Mange ukjente faktorer omkring samhandlingsreforma i Oppdal også

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Legevakt og lokalsjukehus
For tida pågår et utredningsarbeid i forbindelse med at Samhandlingsreformen skal innføres fra årsskiftet 2011/2012. Samhandlingsreformen i Orkdalsregionen (SiO) omhandler 13 kommuner. Oppdal er en av disse kommunene. Helseforetaket har bestemt det. Resultatet av utredningsarbeidet skal legges fram for kommunestyret i Oppdal 6. september, seks dager før kommunevalget. De samme kommunene har også intensjon om å inngå legevaktamarbeid i samme region. (LiO). Det som her er bestemt om legevaktsamarbeid innbefatter også Orkdal sjukehus som lokalsjukehus for oss i Oppdal kommune.
Når det allerede er bestemt av helsebyråkrater at Oppdal skal ha legevaktsamarbeid med kommunene i Orkdalsregionen og ha Orkdal sjukehus som lokalsjukehus, spør jeg meg sjøl om hvorfor lokalpolitikerne i Oppdal skal behandle disse spørsmåla 6.september? Det legges neppe opp til alternative løsninger? Helseforetaka er med andre ord organer som fatter egne vedtak uten politisk innblanding. Det er det som mange foraktelig kaller "ansiktsløse byråkrater". Er det noe lokalpolitikere bør ha ei mening om og avgjørelse på, må det være helsetilbudet til egne innbyggere. Slik er det tydeligvis ikke, og da kan det bli bråk, jfr. sykehusstrid bl.a. i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.
Legevakt utenom kommunen
På dagtid mellom 08.00-20.00 skal legevakta i Oppdal fungere som vanlig. Våre egne leger betjener den. Men på sen kveld og natt vil det ikke være tilgang på stedlig legevakt. Legevakta vil være stasjonert ved Orkdal sjukehus, og oppdalslegene går inn i turnusvakt der for å betjene alle 13 kommunene som er med/skal være med i samarbeidet. Dersom en pasient i Oppdal trenger legehjelp, må ho/han sendes til Orkdal sjukehus for behandling. Det betyr at ambulansepersonellet vil få en enda viktigere rolle enn før. Det er de som får førstekontakt med pasienten, enten det dreier seg om ambulanser på veg eller i luft.
Spørsmålet om legevaktsamarbeid i Orkdalsregionen ble drøfta på møtet Oppdal Venstre hadde 28.april. Forsamlinga ble beroliga med at i de kommunene som alt har gjennomført samarbeid, fungerer ordninga tilfredsstillende. Det er godt mulig vi ordner oss unødige forhåndsproblemer, men at det blir stilt spørsmål ved slike store endringer er helt naturlig.
Samhandlingsreformen pålegger alle kommuner å ha akuttmottak. Hvem skal betjene et slikt mottak når legevakta befinner seg 10-12 mil borte? Og hva med tilgjengelig ambulanse når kanskje alle er på veien samtidig? Spørsmåla er mange. Hittil er svara få på grunn av at saka ikke har vært tatt opp til skikkelig politisk diskusjon.
Lokalsjukehus
De nevnte helsebyråkratene har også bestemt at Orkdal sjukehus fortsatt skal være Oppdals lokalsjukehus i framtida. Stadig uten at noe politisk forum har drøfta det i bygda. Vi vet at svært mange oppdalinger synes det er tungvint å benytte Orkdal sjukehus. Først og fremst er det ekstra utfordringer for pårørende, særlig eldre, å komme seg dit. Det går ikke rutegående trafikk mellom Oppdal og Orkdal. Eneste alternativ er egen bil eller drosje. Men også mange behandlingstrengende oppdalinger blir sendt videre fra St. Olav i Orkdal til St. Olav i Trondheim. Det avhenger av sjukdommens alvor. Å komme seg til Trondheim fra Oppdal er derimot ganske greit. Det går både buss og tog mange ganger for dagen.
Vi vet engasjementet er stort blant mange oppdalinger for nettopp spørsmålet om tilknytning til lokalsjukehus. Orienteringsmøtet om Samhandlingsreformen i Orkdalsregionen på januar viste det.
Oppdal Venstre vil foreslå at St. Olav i Trondheim velges til lokalsjukehus for Oppdal når spørsmålet skal behandles på september. Det sjukehuset er jo allerede lokalsjukehus for kommunene rundt Trondheim.

Evaluering
Trolig vil det bli sagt at innspill om endringer i forhold til det som er bestemt av helseforetaket, kommer for sent. Men når det ikke har blitt gitt anledning til å uttale seg tidligere, blir det gjerne slik.
Oppdal Venstre vil i alle fall be om at både legevaktsamarbeid og tilknytning til lokalsjukehus blir grundig evaluert senest etter to års drift. Det går an å rette på forhold som ikke fungerer optimalt i løpet av kort tid, til beste for kommunens innbyggere. Vi håper naturligvis dette skal fungere til alles tilfredsstillelse, men som sagt, spørsmåla er mange. Og de fleste har heller ikke så mye informasjon om det som skjer at de i det hele kan stille spørsmål.
Odd Gunnar Jære Hoel
Leder Oppdal Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**