Heller snakke med enn forby

Venstre stemte mot å forby bruk av niqab og andre helt eller delvis ansiktsdekkende plagg. – Jeg vil heller snakke med folk og hjelpe enn å snakke om folk å forby, sier Venstres Per Magnus Finnanger Sandsmark.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Halden Arbeiderblad

Venstre stemte mot forslaget, som i tillegg til å forby niqab gjør buffskjerf, balaklava (finlandshette), store capser og enkelte luer forbudt å bruke på skolens område.

– For Venstre er det ikke en løsning å forby ting vi ikke liker. Jeg liker ikke at noen kler døtrene sine i niqab, men jeg kjenner familier som gjør det som vil holde døtrene sine hjemme om ikke deres datter får gå slikt kledd. Da fungerer det mot sin hensikt. Da segrerer man i stedet for å integrere, sier Finnanger Sandsmark.

– Et forbud gjør ikke at problemer forsvinner. Det viser sexkjøpsloven og narkotikalovgivningen. Et niqabforbud fjerner ikke niqab eller andre dekkende hodeplagg. Det bare stigmatiserer, understreker han.

Venstre kunne vært med på et forslag om at lærere i undervisningssituasjon kan kreve å se ansiktet til elevene, men et forslag som forbyr bruk av slike plagg på hele skolens område kunne ikke Venstre støtte. SV, Elevorganisasjonen og flertallet av elever [eksternlink#nrk.no/nyheter/distrikt/ostfold/1.8180979]NRK Østfold [/link]har intervjuet støttet Venstres syn.

Det kom frem i debatten at det også handlet om sikkerhet på skolen slik at ikke uvedkommende kan kle seg ut.

— Jeg er uenig med Arbeiderpartiet at det er en reell fare ved at folk kler seg ut og kommer på skolens område. Det er legitimasjonsplikt på videregående skole i Østfold i dag. Og man må kunne kreve å se skolebevis fra alle, uavhengig av hvilken drakt de har på seg, sier Per Magnus Finnanger Sandsmark fra Venstre.

Les mer i Aftenposten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**