Barn i krise

Avisa Gd omtaler på sin førsteside den 12. september hvor alvorlig situasjonen er for det statlige barnevernet i Oppland. I Lillehammer venter seks barn på svar fra Fylkesnemda, som er et statlig organ som fatter vedtak etter kommunal utredning. Nemda har i dag en saksbehandlingstid på 6 måneder. Dette er ufattelig lang tid i et barns liv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Ketil Kjenseth

Foto: Brynjar Eidstuen, OA

Omsorgssvikt og overgrep mot barns rettigheter forplikter staten til å gripe inn mot foreldre og omsorgspersoner. Det er viktig at noen tar beslutninger når foreldrene ikke makter det. Barnevernet er viktig for barns rettssikkerhet og for å sikre at alle får like muligheter. Vi kan ikke ha et byråkrati for barn i krise som bruker et halvt år på å fatte vedtak.

Vi har dessverre et barnevern med store utfordringer både når det gjelder ressurser, samhandling og organisering. Tiden er inne for politisk mot og handling.

Venstre vil ha mindre statlig byråkrati og et langt sterkere kommunalt barnevern med nok ressurser og kompetanse. Nå har vi vi verken tid til, elle trenger, flere ekspertutvalg eller barnevernspanel. Vi vil blant annet legge ned det regionale nivået av det statlige barnevernet, Bufetat, og overføre oppgaver og ansvar til denkommunale barnevernstjenesten der kommunene er store nok til å håndtere det.

For egen del ønsker jeg også velkommen en debatt om faglige krav. Det er ikke gitt at en nyutdannet jurist er bedre egnet til åettergå utredninger i det lokale barnevernet enn sosialfaglig utdannende med juridisk tilleggsutdanning. Høgskolen i Lillehammer er sterk på sosialfaglig utdanning og forskning. Det er et paradoks at det fylket med en av de sterkeste barnevernsfaglige høgskolemiljøene ikke greier å rekruttere til fylkesnemdene. Et godt eksempel på at staten er for stor sentralt og for liten lokalt.

Ketil Kjenseth
Fylkesleder i Oppland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**