Derfor ønsker Venstre å registrere kamerane

På lederplass i DT omfavner Odd Myklebust en stadig økende overvåking. Jeg ble kanskje litt overrasket, men han viser seg bare å være en av mange som har et ubevisst forhold til personvern, skriver Ulla Nordgarden, leder i Drammen Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Ulla Nordgarden

Ulla Nordgarden
Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Det er selvfølgelig en sammenheng mellom løste kriminalsaker og overvåking. Men denne sammenhengen blir svakere, jo flere kameraer som settes opp. Dette har man erfaringer med i storbyer i Europa. Selv om hver krok er dekket av kameraer, øker kriminaliteten. Hvorfor? Jo fordi en enkel hettegenser gir god kamuflasje. Det er lett å unngå et kamera for en kriminell, derfor er hvert nytt kamera som settes opp en større krenkelse for enkeltpersoners frihet, enn det er en fordel for politiet.

Privatlivet blir overvåket
Jeg forstår at en butikkeier ønsker et kamera i sin butikk og at en minibank dekkes av et kamera. Venstres foreslår ikke å redusere dette. Det jeg ikke liker er når badestrender, lekeplasser og skoler blir filmet. I vår digitaliserte verden, kan alt med markedsverdi havne på nett. Lettkledde barn på strender og i lekeparker har en verdi. Lettkledde voksne har også en verdi. De som sitter på disse dataene kan ikke alltid stoles på. Det fikk vår kronprinsesse smertelig erfare, da hennes kontoutskrift havnet i Se og Hør. Alle kan i dag sette opp et kamera. Dersom min nabo har et kamera som filmer deler av min hage eller mine vinduer, bør jeg kunne finne ut av det. Dersom vi vet hvor kameraene er, så kan vi i det minste unngå dem, om vi ønsker det. Så kan de som ikke bryr seg, la være.

Ulla Nordgarden, leder Drammen Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**