Årsmelding for 2012

Årsmelding for kommunestyregruppa-Oppdal Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Årsmelding for kommunestyregruppa til Oppdal Venstre 2012.

Trygve Sande og Gerd-Mette Vatne Drabløs er Venstre sine to representanter i Kommunestyret. Det har vært avholdt 10 møter. Hans Bøe og Sebastian Schmidt har begge møtt som vara for de faste representantene dette året.
Året startet med Folkevalgtopplæring i Røros i januar. Der ble det satt fokus på ombudsrollen, arbeidsgiverrollen og forholdet mellom politikk og administrasjon. Utbyttet for våre representanter viste seg å være stort når vi ser tilbake på flere forslag og saker knyttet til årshjulet og plansystemet. Å bruke årsmeldingen fra forrige år til det påfølgende års budsjettarbeid og handlingsplan tok Trygve tak i. Gerd-Mette reiste Interpellasjon med forslag om å utarbeide en overordnet Strategisk arbeidsgiverpolitikk i februar.
Flertall for Strategisk arbeidsgiverpolitikk på interpellasjonen i februarmøtet førte til at Rådmannen la frem sitt forslag som ble vedtatt på desembermøtet.
Trygve utarbeidet i samarbeid med Ingrid Mellem et enestående godt forslag til Handlingsplan 2013 — 2016 som ble lagt fram juni møtet.
Det mest gledelige vedtaket kom 16. mai 2012. Opposisjonen sikret at gjeldende skolebruksplan og dermed at grendeskolene består. Ap sitt forslag om utredning av skolestruktur, og rådmannen sin tilrådning om nedlegging av Lønset og Drivdalen skoler falt ( mindretall AP ) denne dagen. Det var applaus, tårer og omfavnelser mellom politikere og skolekretsforkjempere denne dagen. Det ble flagget dagen før dagen i kretsene!
Junimøtet ble en nedtur, da AP og KRF slo tilbake med handlingsplanforslag på sammenslåing av enheter Drivdalen/Vollan og Midtbygda/Lønset. Snakk om omkamp på skole! I formannskapet kom forslag om nedjustering av utbytte fra Everket samtidig med enhetssammenslåingen.
Venstre foreslo at Generalforsamlingen i Oppdal Everk ikke kunne godkjenne styrets årsberetning, og at ordføreren i generalforsamling snarest måtte be styret rette seg etter Eierskapsmeldingen. Det ble omtale i Opdalingen der vi gikk tydelig ut med mistillit mot styret og daglig leder i selskapet.

Hovedtrekkene i Venstres forslag til Handlingsplan 2013 — 2016
( 10 forslag, ikke nummerert som i forslaget )
Mål for sykefravær i hele kommunen settes til 5 % i stedet for 5,6 %. (Måleindikator Omsorg side 5.)
Kommunen som bosted for eldre, måles etter et resultatmål på 5, likt med resultatmål for Oppvekstmiljøet for barn og unge. (side 11)
Stillingsandelen for tilsynslege ved sykehjemmet økes til 50 % stilling. Økningen finansieres innenfor driftsrammene til eldreomsorgen. Tilsynslegevirksomheten bør vurderes også å gjelde for beboerne på BOAS
Samlet utbytte for 2013 settes til 9 mill. kroner, og de resterende årene 13 mill. kroner. Inntektstapet på 4. mill. kroner i 2013 forutsettes finansiert av større realvekst i frie inntekter.
Skolene Drivdalen og Lønset opprettholdes og innsparingen i rådmannens tilrådning på 3,8 mill. kroner utgår. Jmfr kommunnestyrevedtak sak 12/31

Godtgjørelse til ordfører og folkevalgte. For å vise moderasjon, budsjetteres ingen lønnsvekst for ordfører i 2013. Videre i perioden skal lønnsveksten ikke overstige den generelle lønnsveksten i offentlig sektor. I tillegg legges reglementet for folkevalgte fram for ny behandling i kommunestyret, med mål om en årlig innsparing på 250 000 i forhold til rådmannens forslag.

Effektivisering og lavere fondsavsetning i PoF og Støttetjenester.
Rammen til PoF reduseres med 1,2 mill i forhold til rådmannens tilrådning.
Rammen til Støttetjenester reduseres med 300 000 i forhold til rådmannens tilrådning*
Medlemskap i Blilyst sies opp. Innsparingen blir i Næringsfondet.
Innføring av nettbrett og elektroniske dokumenter for alle folkevalgte.
Samhandlingreformpengene, 10,1 mill tildeles årlig hjemmesykepleien, mens den øvrige rammen reduseres tilsvarende. Dette gir en innsparing på 1 mill årlig.
Rådmannen utreder om stillingen som skolefaglig ansvarlig på sikt kan omgjøres til skolesjef. Denne personen blir enhetsleder for hele skolesektoren, med økonomisk og administrativt ansvar for alle skoler. Dette skal samtidig frigjøre kapasitet til det pedagogiske ansvaret for rektorene
*( Kostra-tall at administrajonen i Oppdal kommune ligger mer enn fire årsverk over snittet i gruppe 11, og over to årsverk over snittet for Sør-Trøndelag. Så foruten at det bør være rom for omfattende effektivisering på sikt, finnes det innenfor enhetens overskudd rom for kutt. Det finnes dessuten penger nok på disposisjonsfondet til de nødvendige investeringene innenfor IT).

Investeringstiltak. 6 forslag
Gravplassutvidelse utsettes til 2015. ( grep for å effektivisere og redusere behovet for utvidet kirkegård i 2013.
Drivdalen skole rehabiliteres innenfor rammen av 10 mill. kroner i 2013.
Tiltak i forbindelse med E6-omleggingen, flyttes fra 2014 til 2015
Prosjektering av bofellesskap for demente framflyttes fra 2014 til 2013, ferdigstillelse framflyttes fra 2015 til 2014. Venstre ber rådmannen innarbeide dagplasser med tilsyn og pleie for demente i prosjektet. Vollan bru bygges med gangfelt i 1 m bredde.
Midtbygda skole bygges ut for 90 elever, Kostnadsreduksjon på 8 mill i forhold til rådmannens forslag.
VEDTATT Handlindplan ligger på www.oppdalkommune.no

Planstrategi for Oppdal Kommune ble vedtatt og Venstre fikk inn forslag om at kommunikasjon og ferdsel for gående og syklende, også med vogn, sykkelvogn og rullestol, særlig må vektlegges i det kommunale planarbeidet framover, spesielt i sentrumsomådene hvor sykkel og gange kan framstå som et effektivt og attraktivt alternativ til bilbruk.
Turistskatt i kommunen for å sikre inntekter til markedsføring og utvikling av Oppdal som reisemål, ble reist som spørsmål i Spørretimen i junimøtet. Ordfører besvarte, men spørsmålet må følges opp i 2013. ( – tenk om vi hadde hatt fagkompetanse på området i administrasjonen ! ) til oppfølging i 2013.
I Delplan idrett og fysisk aktivitet som ble vedtatt, fikk Venstre inn forslag om sykkel og gangveier, og vi fikk inn Fylkesmannens høringsuttalelse om å synliggjøre områder for naturbasert aktivitet, som f.eks. rando og stisykling. Årets kanskje mest usaklige kommentar om habilitet ble servert oss i denne saken.
I Budsjettprosessen tar vi selvkritikk for at vi ikke la frem budsjettforslagene i Formannskapet, men ventet til Kommunestyremøtet i desember. Vi lover bot og bedring i 2013. Det er godt å ha et årshjul bak seg nå.
Best på Folkehelse ambisjonen ble framsatt av Venstre som Budsjett forslag. Flertall i Kommunestyret!
Fondsavsetningen til enhetene ønsker Venstre skal være synlig i målekartene i Budsjettet. Dette harmløse forslaget fikk ikke flertall, men det har kommet signaler fra Rådmannen at dette er en formalitet som kan tas inn.
Skiløype i Gjevilvassdalen: Venstre foreslår å ekspropriere rettighetene til skiløype på Gjevilvassveien vintertid, men ble nedstemt. Løypeforslagene og utredning om traseer har vært mange og lange. Vi mener veien er det eneste fullgode alternativet! Gjevilvassdalen og skiløypa brukes av enormt mange, og er svært vitkig både for reiseliv, hyttefolk, og for lokalbefolkningen. Dette er et spektakulært lavterskeltilbud. Saken engasjerer og er mye omtalt i lokalsamfunnet, vi må få en løsning!
Oppdal Distriktsmedisinske Senter; Her mener Venstre at Rådmannen ikke har fått til avtale med legene i tide, og at prosjektet er langt på overtid. Rådmannen la frem saken uten tilråding i desembermøtet, og vi måtte se at AP/KRf fikk vedtak om utsettelse av saken. Dette blir oppfølgingssak for Venstre i 2013.
Rettsaken mot Oppdal Everk om eierskapet til Drivarettigheten i desember avsluttet det politiske 2012.
I skrivende stund foreligger dommen der Oppdal Kommune fastslås som eier av rettigheten og dermed har Venstre fått rett i sine standpunkt gjennom en lang og strid kamp for eier rettighetene og økonomisk forutsigbarhet i kommuneforvaltningen som skal komme kommunens innbyggere til gode gjennom kvalitet i tjenestetilbudet.
Venstregruppa takker stort for engasjementet, kunnskapen og erfaringen som de trofaste gruppemedlemmene står for, og det er en glede å møtes i Vetlvonen mandagskveldene før Kommunestyremøtene. Eirik, Odd Gunnar, Else, Bjørg, Liv, Ingrid og Hans med flere har støttet oss på en god måte. Det er gledelig at vi har ungdommene Julie Killingberg med i gruppa og ekstra hyggelig er det at Iver Vammervold har blitt medlem av Unge Venstre. Vi ønsker alle medlemmer innom oss på de annonserte gruppemøtene i 2013!
Vi er litt av et lag!

_________________ ______________________
Trygve Sande Gerd-Mette Vatne Drabløs

Formannskapet
10 møter. Saker: Budsjettorientering, BOAS, Oppdalsmuseet, NAV, Oppdal Lensmannskontor, «Opplev mer av Oppdal»
Tildeling av midler til ulike tiltak ( kjøkken i ulike grendehus, båter ( Trollheimen ll ) Engan bru m.m. ).
Dialogmøte med Oppdal Everk sitt styre i november. Vi ser utfordringene for selskapet, og skal stå på for vårt heleide kommunale selskap og arbeidsplassene til de ansatte.
Saksbehandlingen av søknaden om økonomisk støtte til Tingmiddagen under Landsskytterstevnet i 2013 er kritikkverdig. Oppfølgingssak om tildeling av midler og støtte i 2013.
Venstre sin representant i Formannskapet ønsker et mer offensivt Formannskap enn det som har preget 2012.

____________________________ www.facebook.com/oppdalvenstre
Gerd-Mette Vatne Drabløs

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**