Venstres stortingsvalgprogram

Innspill om landbruk fra tre fylkeslag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstres utkast til stortingsvalgprogram, kapitlet om landbruk.

Dette er et forslag til endring i kapitlet om landbruk i Venstres stortingsvalgprogram, utarbeidd av fylkeslaga for Venstre i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Hedmark. Forslaget fikk tilslutning i fylkesårsmøta i de tre fylka.

Hilsen
Odd Gunnar

Endres til:
Norsk Landbruk er viktig for å opprettholde matvaresikkerhet, verdiskapning, bosetning og kulturlandskap. Venstres mål er å sikre en trygg, langsiktig og miljøvennlig landbruksproduksjon. Med en stadig stigende befolkning i Norge, må vi ha en målrettet satsning for å øke den nasjonale matproduksjonen, og opprettholde vår nasjonale selvforsyningsgrad. Vi må derfor også sikre et lovverk som bidrar til et sterkt jordvern, for å sikre at også fremtidige generasjoner får muligheten til å opprettholde en nasjonal matproduksjon
Venstre vil gi landbruket muligheter til utvikling, og tar utgangspunkt i bonden som selvstendig næringsdrivende. Bondens arbeid skal imidlertid verdsettes, og de som satser på landbruk må gis rammebetingelser som kan gi mulighet til en inntekt som er på linje med andre yrker. Venstre ønsker derfor å videreføre tilskuddsordninger som gir landbruket en økonomisk trygghet i bunn, samtidig som det må legges til rette for et økt handlingsrom for å utvikle landbruket som næring for den enkelte bonde. Det må også legges til rette for nyinvesteringer i landbruket, og statlig virkemidler må forbedres for å redusere kapitalutgiftene i næringen.
Venstre vil:
*Videreføre overføringer til landbruket som gir en inntektsutvikling på linje med andre yrker.
*Modernisere landbrukspolitikken gjennom å spisse tilskuddsordningene mot biologisk viktig kulturlandskap, og prioritere utvikling av grovforbaserte produksjoner fremfor etableringer som krever økt kraftforimport.
*Forbedre statlige virkemidler i forbindelse med bruksutbygging.

6.6.1 Forenkling
Venstre ønsker en gjennomgang av landbrukets omfattende regelverk med sikte på en modernisering. Venstre vil oppheve delingsforbudet i jordloven og gi kommunene frihet til å fastsette egne grenser for bopliktknyttet til landbrukseiendom. En oppheving av delingsforbudet vil legge til rette for gode løsninger i eier- og bruksutvikling og en bruk av arealene som vil være i samsvar med fremtidsrettet landbrukspolitikk. Unødvendig regelverk som vanskeliggjør bondens hverdag skal fjernes.
Venstre mener det må foretas en modernisering av melkeproduksjonen. Mange reguleringer av samdrifter bør oppheves, siden samdrifter åpenbart vil være en løsning mange bønder ønsker i fremtiden, og vil være viktig for å sikre rekruttering. Økonomien i samdriftene må styrkes. For å legge til rette for flere unge motiverte bønder vil Venstre innføre en ordning med oppstartskvoter i melkeproduksjon til redusert pris. Venstre mener en naturlig motytelse vil være at kvotene ikke kan selges videre før etter et bestemt antall år.

*Gjennomgå jordbruksavtalen med sikte på å endre, forenkle og demokratisere forhandlingene.
*Gi kommunene økt frihet til å fastsette grenser for boplikt på landbrukseiendommer innenfor et nasjonalt regelverk.
*Videreføre åsetesretten for landbrukseiendommer.
*Fjerne delingsforbudet i jordloven.
*Innføre friere omsetning av melkekvoter.
*Prioritere oppstartskvoter i melkeproduksjonen til redusert pris, for å styrke rekruteringen til næringen.
* Gi alle aktive samdriftsbønder hvert sitt driftstilskudd.
*Legge til rette for økt konkurranse i matindustrien.
*Oppheve odelsloven
*Videreføre landbrukssamvirket med et klart skille mellom forvaltning og forretning

6.6.2 Lokal matproduksjon
Venstre vil stimulere norsk matkultur og produksjon av lokal mat og drikke. Dette er viktig for fremtidens landbruk, reiselivsnæringen og ikke minst for levende bygdesamfunn i hele landet. Regelverket for produksjon, distribusjon og servering er ofte en hemsko for at produsenter skal lykkes. Venstre vil øke satsningen på geografiske opprinnelsesmerking og liberalisering av regelverket for foredling av mat på egen gård. Lokal produksjon og omsetning av alkoholholdige drikkevarer bør tillates.
Venstre vil:
*Styrke matprogrammet slik at flere produsenter kan hente inntektene direkte i markedet.
*Oppheve alle produksjonsreguleringer dersom foredlingen skjer på egen gård, men tilpasse regelverket slik at forbrukernes helse ivaretas.
*Tillate produsenter av alkoholholdige drikker å informere om produktene sine på egne internettsider, slik Vinmonopolet har adgang til.
*Tillate salg og servering av alkohol ved besøk i produksjonslokaler eller i tilknytning til disse.

6.6.3 Bærekraftig matproduksjon
Venstre har som mål å øke produksjon og forbruk av økologisk mat. For varig fruktbarhet i jorda, rent vann, dyrevern, naturmangfold og lokal mattrygghet er økologisk landbruk et viktig alternativ. Det må imidlertid være klare mål om volumproduksjon innen økologisk landbruk, det må stimuleres til produksjon av mat og ikke utelukkende tilskuddstilpasset drift uten produksjonsmål. Venstre sitt mål med økologisk landbruk er derfor å styrke tilbudet og etterspørselen etter økologiske varer.
Venstre vil også styrke jordvernet og sikre vern av produktiv matjord mot irreversible endringer. Bioteknologien gir store muligheter for fremtidig matproduksjon, men Venstre vil her legge føre var prinsippet til grunn. For å hindre effekter i naturen som vi ikke kjenner rekkevidden av, er det ønskelig å forby genmodifiserte produkter i Norge.
For å utnytte våre naturressurser til matproduksjon og hindre tap av biologisk mangfold i vårt vidstrakte landskap, er det ønskelig å øke bruken av utmarka til beiting. Det må derfor legges opp til økt utmarksbeiting. Reindrifta er den samiske kulturbærer som også utnytter marginale naturressurser på fjell og vidde. Reindriftens arealer må sikres for fremtida. Reintallet må for øvrig bedre tilpasses beitegrunnlaget i de forskjellige delene av landet.
For å kunne gjennomføre en økning i utmarksbeitet, må en større del av uttaket av rovdyr rettes mot konkrete skadedyr. Erstatningsordningen for tap av husdyr og rein må også speilvendes, slik at alle tap utover normaltapet erstattes, om ikke forvaltning klarer å sannsynliggjøre annen dødsårsak for dyrene.
Venstre vil:
*Gi momsfritak for økologisk mat.
*Gi økt jordbruksfradrag for bønder som driver eller legger om til økologisk landbruk.
*Forbedre tiltak for drenering av landbruksjord.
*Forby genmodifisert mat i Norge.
*Sikre langsiktig og forutsigbar drift av genbankene.
*Legge til rette for økt grovforbasert matproduksjon og økt utmarksbeite.
*Tilpasse reintallet til det lokale beitegrunnlaget.
*Endre erstatningsordningen for tap av husdyr og rein, slik at bevisbyrden speilvendes, og alle tap utover normaltapet erstattes om ikke annen dødsårsak kan sansynliggjøres.

6.6.4 Skogbruk
Skogbruket skal oppfylle mange av samfunnet sine behov. Skogen skal produsere trevirke for å dekke våre behov for bygningsmaterialer og energi. Den skal være et sted for rekreasjon og kvile for befolkningen og være leveområde for dyr og planter.
Skogbruket skal også bidra med en inntekt til våre mange landbruksforetak, og vil i mange tilfeller være det nødvendige tillegget som trengs for å kunne sikre en nødvendig inntekt i landbruket. Det er derfor viktig å sikre tilstrekkelig konkurranse i tømmeromsetningen, slik at landets skogeiere får en pris for sagtømmer, massevirke og energivirke, som reflekterer den reelle markedsverdien disse ressursene har.
Skogen er også den viktigste deponeringsmulighet vi har for klimagasser, samtidig som skogen produserer store mengder med ressurser som en del av det naturlige kretsløpet for karbon. Det er derfor viktig å øke skogproduksjonen i Norge. Skogen bør hogges når den når biologisk hogstmodenhetsalder, og hindre at det oppstår netto utslipp av CO₂ fra skogen. Samtidig vil uttaket av trevirke bidra til en ressurstilgang som muliggjør produksjon av trelast og bioenergi, som kan erstatte bruk av betong, stål, plast, kull, olje og gass, og bidra til reduksjon av de globale klimautslippene. Arbeidet med å øke bruken av trelast og bioenergi må styrkes på nasjonalt plan.
Det må gjennomføres en målrettet og systematisk politikk for etablering av ny skog umiddelbart etter hogst, med mål om at skogen skal bidra til en høyest mulig binding av CO₂. På samme vis må nødvendige tiltak gjennomføres for å hindre at skog hogges før den er biologisk hogstmoden, da det må være et overordnet mål å maksimere bindingen av klimagasser.

Venstre vil:
Bidra til et tømmermarked som sikrer skogeierne en markedsriktig pris for sagtømmer, massevirke og energivirke.
Benytte skogen aktivt for å øke deponeringen av klimagasser.
Hindre hogst av skog før biologisk hogstmodenhetsalder.
Stimulere til etablering av ny skog, med mål om høyest mulig binding av klimagasser, med en aktiv og målrettet skogkultursatsning.

6.6.5 WTO og internasjonal handel
Venstre ønsker en ny WTO avtale for å sikre rettferdig handel med matvarer. Norge må aktivt arbeide for å realisere en ny avtale, men den må ikke gi som resultat et tollvern som umuliggjør vår nasjonale matproduksjon
Venstre vil:
*Arbeide aktivt for en ny WTO avtale.
*Avvikle norsk eksportstøtte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**