Kommuneblomst i Lørenskog

Skal Lørenskog kommune smykke seg med en offisiell kommuneblomst? Det er en av tingene kommunestyret skal ta stilling til før det tar sommerferie.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Kjempesoleie

Kjempesoleie

I kommunestyremøtet 26.juni skal det opp en sak om å kåre en kommuneblomst i Lørenskog. Det er Husflidslaget som har brakt saken på bane, og laget foreslår kjempesoleie.

I sakspapirene begrunner man nominasjonen av akkurat kjempesoleie med at denne arten har en større forekomst i Lørenskog enn i de fleste andre kommuner i landet:
«Sammenliknet med andre planter er kjempesoleie sjelden også i Lørenskog, men det er her den er minst sjelden i landet.»
Samtidig påpekes det at turveien som Posten fikk laget rundt Langvannet i sin tid ble krevd tilpasset forekomster av kjempesoleie, nettopp fordi man var bevisst på den unike forekomsten akkurat i dette området.

Inger Tangen

Inger Tangen

Tidligere mangeårig leder i Lørenskog Venstre, Inger Tangen, støtter nominasjonen:
Den sjeldne kjempesoleien, på latin kalt Ranuculus lingua, er observert på 24 steder i tilknytning til Langvannet, fant Botanisk forening ut på en befaring i fjor høst. Blant annet er den observert i nærheten av badeplassen Langgrunna på Fjellhamar-sida av vannet, sier Inger, som selv er en ivrig botaniker og opptatt av området rundt Langvannet.

Jeg er opptatt av at kommunen tar ansvar for å bevare den naturlige floraen rundt vannet ved å sørge for å fjerne svartelistede arter som har invadert floraen og truer med å overta helt, sier Inger Tangen alvorlig. Økt fokus på kjempesoleien i dette området kan føre til at det blir satt av midler til dette arbeidet.


Kjempesoleie (Ranunculus lingua)

Familie: Soleiefamilien — Ranunculaceae
Høyde: 50-120 cm. Lang, krypende rotstokk. Stengel opprett, lite forgreninger, hårete over vannoverflaten.
Blomst: Regelmessig, ca. 3-3,5 cm bred. Kronblader 5, gule med avrundet eller tagget spiss. Begerblader 5, brede, butte, med hinneaktige kanter. Tallrike pollenbærere, ca. 6 mm lange. Mange frittstående fruktblader.
Blader: Basale blader med hårete stilker, visner før blomstring. Bladplate forlenget eggformet, ofte lett hårete og med hjerteformet base. Stengelblader nesten uten stilk og med smal base, smalt elliptiske med tannede eller hele kanter, hårete på begge sider, hår langs overflaten.
Frukt: En oval 2—2,5 mm lang, flat, noe vinget achene med en lett bøyd tupp.
Voksested: Grunt vann i innsjøer, langs elver og bekker, og en sjelden gang i oversvømte våtmarker.
Blomstringstid: Juli—august.

Kjempesoleien er en giftig, flerårig plante som vokser ved vannstrømmer. Arten vokser i klart vann, og den trives ikke ved økt grumsethet.
Kjempesoleien lager ikke tallrike frø, men sprer seg forholdsvis raskt ved hjelp av aksillære småknoller og utløpere som kan bli opptil en meter lange.

(KILDE: http://www.luontoportti.com/suomi/no/kukkakasvit/kjempesoleie)


Mer informasjon:
http://no.wikipedia.org/wiki/Kjempesoleie

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**