Skognæringa viktig for Venstre

– Hedmark er landets største skogbruksfylke og Venstre ser skogbruksnæringa som en spydspiss i satsningen på bio-økonomi som vil bli ei viktig næring i framtida

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

LM2013led

Foto: V

Dette sier Erik Ringnes som viser til Forskningsrådet som sier, sitat: " Bioøkonomien skal bidra til å løse globale utfordringer knyttet til bærekraftig matproduksjon og utnyttelse av biologiske ressurser forøvrig. En ambisjon er at bioøkonomien skal kunne tre inn til erstatning for oljeøkonomien.
Ifølge EUs definisjon innbefatter begrepet bioøkonomi bærekraftig produksjon og omdannelse av biomasse til mat-, helse- og fiberprodukter til industrielle produkter og energi.Fornybar biomasse inkluderer ethvert biologisk materiale som produkt i seg selv eller for anvendelse som råmateriale." Sitat slutt.
Venstre vil drive en ansvarlig økonomisk politikk, som vil styrke konkurranseutsatte næringer i Norge. Det er også derfor NHO har sagt at Venstres næringspolitikk er best i test. Vi lever godt med at Høyre, slår oss i denne næringskåringen. Overfor skogbruket vil Venstre ikke love gull, men grønne skoger og en offensiv satsing på innovasjon og framtidsretta forskning og utvikling.
Skog og miljø henger nøye sammen
Skogen binder halvparten av alle CO2-utslippene i Norge. Derfor vil Venstre føre en aktiv skogbrukspolitikk for å være troverdig som miljøparti. Skogen er en fornybar ressurs, men skogen må avvirkes for å få optimal CO2 binding. I dag avvirkes bare halvparten av tilveksten i skogen. Skogbruket har derfor store vekstmuligheter, men det må være kjøpere og mottakere av både sagtømmer og massevirke. Skogbruket er i en alvorlig situasjon fordi mange foredlingsanlegg for massevirke er lagt ned. Dette er dramatisk.

Grønn skog

Foto: A.Hovstø

Hovedgrunnen til nedleggelsene er at næringa har for dårlige rammevilkår i Norge og særlig når det gjelder transportkostnadene — for mesteparten av skogen vår ligger i innlandet.
Men næringa har også vært for dårlig til å utvikle nye produkter, og noe av dette skyldes rammebetingelsene for næringen. For skog er mye mer enn plank og cellulose. Det er slik at råstoffet fra skogen kan brukes til det samme som olje — derfor omtales skogen som det grønne gull. Men det trengs mye forskning for å få fram nye produkter fra skogen. Det offentlige må satse mer på forskning og utvikling på skogbasert videreutvikling.
Det viktigste forskningsmiljøet er i dag knyttet til Borregaard i Sarpsborg, som har utviklet for eksempel:
•Lignin — som tilsettingsstoff i betong
•Vanilin — som smaks og aromastoff
•Bioetanol – som brukes i busser
•Tekstiler — "fra trær til klær"
•Bioolje og bark kan erstatte tungolje til oppvarming av bygg og plast kan også fremstilles av tremasse
Venstre vil øke støtten til forskning og utvikling (til 3 % av BNP) og vil styrke SkatteFunnordningen hvor bedriftene får fradrag for sine forskningsutgifter. Hedmark må kjempe for å beholde vår rolle som det viktigste skogfylket i Norge,- derfor haster det med å utvikle nye produkter fra skogen — det grønne og fornybare karbonet.
Erik Ringnes
Stortingskandidat (Venstre)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**