Forslag om momsfritak

Trygve Sande med sterke innvendinger om regjeringsforslag

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Kjære Trine Skei Grande,

Jeg håper du tar deg tid til å lese denne eposten.

Mitt navn er Trygve Sande, jeg er 35 år, tobarnsfar, og sitter i kommunestyret i Oppdal for Venstre. Men forøvrig jobber jeg i bedriften Vertical Playground AS, som driver nettbutikken www.vpg.no.
Bedrifta ble startet i 2000 av meg sjøl og to kamerater. I starten opererte vi ut fra en hybelkjeller i Oppdal, men har vokst jevnt og trutt siden. Vi har både fjellsportbutikk her på Oppdal, nettbutikk for fjellsport og bratt friluftsliv, samt distribusjonsavdeling. I dag omsetter vi for over 80 millioner og har 23 fast ansatte.

Grunnen til at jeg skriver denne eposten, er at det varsles om at det i statsbudsjettet legges opp til heving av momsfrigrensa, til 500 kr ved kjøp fra utlandet.

Norge er jo som kjent et høykostland, og det er allerede i dag vanskelig å møte konkurransen fra utenlandske nettbutikker, både for norske nettbutikker og for tradisjonelle fysiske utsalgssteder. Ansatte i Norge skal jo selvsagt også ta del i velferden på lik linje med resten av samfunnet, og derfor må vi regne med høyere personalkostnader enn f.eks. Tyskland, Spania og USA. Dette er en utfordring som gjelder all produksjon i Norge, både av tjenester og produkter. For å møte konkurransen fra utlandet, må man både være dyktig, smart og kanskje også tenke utradisjonelt. Noe vi forsøker å gjøre. Konkurranse er viktig og riktig, og global konkurranse er noe vi både skal og må leve med. Det kommer også forbrukeren tilgode. Men en heving av momsgrensa til 500 kroner, vil føre til at det nærmest vil være umulig for norske butikker å være konkurransedyktige på pris på samtlige vare med en norsk utsalgspris på under 625 kroner. Med et pennestrøk vil vi altså være 25% dyrere på samtlige av disse varene. I en bransje som allerede er svært konkurranseutsatt fra utlandet, vil dette i mange tilfeller utgjøre mer enn fortjenesten på produktet. Ved å satse på å drive i Norge vil vi på alle disse varene ikke lenger kunne være konkurransedyktige uansett hvor mye en forsøker å effektivisere og kutte kostnader.

Jeg vil tro at momsgrensa i sin tid ble satt i skjæringspunktet hvor det kostet statlige instanser mer å administrere og inndrive merverdiavgift mer enn det smakte. Med elektroniske tjenester og datasystemer vil jeg tro kostnadene med å inndirve mva på varer importert av privatpersoner er mindre enn noen gang. Derfor er det spesielt underlig at grensa skal opp. Det vil også mindre inntekter til det offentlige.
Jeg spør meg: Hvorfor? Er det slik at vi i Norge i dag plages med for lite kjøpekraft og lavt forbruk? Eller at sysselsetting med tjensteproduksjon er høy?

Jeg håper Venstre ikke vil være med å støtte dette forslaget, da jeg tror det vil få svært uheldige konsekvenser for de fleste norske handelsbedrifter. En presset bransje som allerede har opplevd dramatiske endringer det siste tiåret med inntoget av netthandel.
Det skal selvsagt være konkurranse – men det må være på like premisser.

Vennlig hilsen

Trygve Sande

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**