Vedtekter

VEDTEKTER FOR OPPLAND VENSTRE

(Vedtatt på årsmøte 6. februar 2016)

§ 1 FORMÅL

Oppland Venstre har til formål å arbeide aktivt for Venstres sak i fylket i samsvar med Venstres hovedvedtekter og Venstres program.

§ 2 MEDLEMSKAP

Personer over 15 år som ikke er medlem i noe annet parti, og som deler Venstres grunnsyn, kan bli medlem i Venstre.

Medlemskap oppnås fra det tidspunkt man melder seg inn. Medlemsrettigheter oppnås når kontingent er betalt.

Samlet kontingent fastsettes av Venstres landsmøte og gjelder også Oppland Venstre. Oppland Venstre kan rapportere inn tilleggskontingent etter vedtak på årsmøtet. Landsmøtet fastsetter hvem som er berettiget til redusert kontingent.

Medlemskap, og de rettigheter medlemskap gir, oppnås bare i ett lokallag, og medlemmet kan bare være med å behandle og stemme over samme sak i ett lokallag. Det enkelte medlem skal være tilknyttet et lokallag, og kan selv velge hvilket lokallag man vil være medlem i.

Rettigheter som medlem utøves personlig.

§ 3 ORGANISASJON

Venstre består av partiets medlemmer organisert gjennom lokallag, fylkeslag og partiets nasjonale organisasjon.

Venstres partiorganer i fylkene er fylkesstyret og fylkesårsmøtet.

Oppland Venstre har følgende tilknyttede selvstendige og likestilte organisasjoner hvis representasjon i Oppland Venstres organer fordeles i disse vedtekter dersom organisasjonene er aktive: Oppland Unge Venstre (OUV), Oppland Venstrekvinnelag (OVK) og Oppland Liberale Studenter (OLSF).

Oppland Venstre er tilknyttet Venstres Opplysnings- og Studieforbund (VO).

Begge kjønn skal som en hovedregel være representert med minst 40 prosent i Oppland Venstres styrer, utvalg, komitéer og delegasjoner til Venstres landsmøter.

Folkevalgt for Oppland Venstre blir man bare ved å stille til valg på Oppland Venstres valgliste og på Venstres program. Har man stilt til valg på Oppland Venstres program, så er dette den kontrakten man har med velgerne.

Oppland Venstres partiorganer kan ikke instruere folkevalgte som er innvalgt for Oppland Venstre utover det program de er valgt på. Dersom det er punkter i et partiprogram en folkevalgt ikke kan følge, så er den folkevalgte forpliktet til å informere vedtaksorganet om dette.

Oppland Venstres folkevalgte representanter plikter å skape gode politiske prosesser og lytte til innspill fra eget parti.

Oppland Venstres folkevalgte representanter danner i fylkestinget sin egen gruppe med styre og gruppereglement.

Protokoller

Møteprotokoller fra fylkeslaget sendes til alle som er innkalt til møtene og til Venstres Hovedorganisasjon.

Voteringsregler i fylkeslaget

Møtelederen foreslår hvordan voteringene skal foregå. Vedtak i andre saker enn de som gjelder vedtektsendringer, gjøres med flertallsvedtak. Dersom stemmetallene for og mot i en sak er like, foretas en ny votering. Ved andre gangs stemmelikhet blir innstillingen stående.

Ved personvalg og nominasjoner kreves over halvparten av de avgitte stemmene for å bli valgt. Oppnås ikke dette ved første gangs votering, faller den av kandidatene med færrest stemmer ut. Det foretas nye valgomganger inntil én av kandidatene har fått over halvparten av avgitte stemmer. Ved stemmelikhet foretas en ny votering. Ved andre gangs stemmelikhet foretas loddtrekning.

Dersom resultatet ved andre former for personvalg blir like stemmetall, skal det foretas loddtrekning.

Personvalg skal foretas skriftlig dersom minst én person krever det. Stemmesedler ved valg skal inneholde det samme antall navn som det antall personer som skal velges.

§ 4 FYLKESSTYRET

Fylkesstyret leder Oppland Venstres arbeid mellom fylkesårsmøtene i samsvar med vedtektene og de vedtak som blir fattet av fylkesårsmøtet. Fylkesstyret møtes minst fire ganger mellom hvert ordinære fylkesårsmøte og ellers så ofte som lederen eller 40 % av fylkesstyremedlemmene skriftlig krever det. Fylkesstyret er beslutningsdyktige når minst halvparten av fylkesstyremedlemmene, deriblant fylkeslederen eller en av nestlederne, er til stede.

Fylkeslederen kaller fylkesstyret sammen og leder møtene. Fylkesstyremøtene er i utgangspunktet åpne.

Fylkesstyret består av fylkesleder og minst fire fylkesstyremedlemmer valgt av fylkesårsmøtet. I tillegg har styret et medlem valgt av Unge Venstres fylkeslag og eventuelt medlemmer valgt av andre sideorganisasjoner i fylket. Det er en forutsetning for representasjonsretten at den tilknyttede organisasjonen har avholdt årsmøte samme år som fylkesårsmøtet eller året før dette. Lederen for Venstres fylkestingsgruppe tiltrer styret uten stemmerett.

Fylkesstyret plikter å følge opp vedtektene og har ansvar for fylkeslagets økonomi, nettsider, politikkskaping, informasjonsvirksomhet, skolering, medlemsverving og utadrettede virksomhet. Fylkesleder tegner for laget.

Fylkesstyret kan oppnevne egne utvalg og komitéer til å ta seg av særskilte oppgaver, som for eksempel valgkamputvalg, skoleringsutvalg, programkomité og nominasjonskomité.

Fylkesstyret har ansvar for å stifte nye lokallag samt å følge opp de eksisterende lokallagenes arbeid. Videre skal fylkesstyret bidra til at det utarbeides lokale valgprogrammer og at det stilles valglister for Venstre i alle kommuner i fylket.

Fylkesstyret skal i mellomvalgår før hhv stortings- og fylkestingsvalg sette i gang en åpen nominasjonsprosess og sørge for at nominasjonsmøtet blir avholdt innen utgangen av februar (i valgåret).

I fylkestingsvalgår sørger fylkesstyret for at det oppnevnes en programkomité som i god tid før fylkesårsmøtet skal utarbeide et forslag til eget valgprogram for Venstre i fylket.

Etter et fylkestingsvalg kaller fylkesstyret inn de representantene som har blitt folkevalgt for Venstre i fylkestinget til konstituerende møte, men de folkevalgte konstituerer seg selv og velger sin gruppeleder.

Fylkesstyret kan oppnevne et arbeidsutvalg som forbereder saker til behandling i fylkesstyret og følger opp vedtak fattet av fylkesstyret. Arbeidsutvalget skal ha et klart mandat som vedtas av fylkesstyret. Arbeidsutvalget består av lederen og to medlemmer valgt av og blant fylkesstyrets medlemmer. Protokoll fra arbeidsutvalgets forhandlinger sendes til fylkesstyrets medlemmer og varamedlemmer. Bemerkninger til protokollen må legges frem senest på neste fylkesstyremøte.

§ 5 FYLKESÅRSMØTET

Fylkesårsmøtet er Venstres høyeste myndighet i fylkeslaget og skal holdes innen utgangen av februar hvert år. Fylkesstyret kaller inn til møtet med minst en måneds varsel. I innkallingen settes det en frist for påmelding og for å fremme forslag til politiske uttalelser og andre forslag som ønskes tatt opp til behandling på fylkesårsmøtet. Fylkesårsmøtet skal kun behandle de saker som er satt opp på sakslisten for møtet.

Ekstraordinært fylkesårsmøte holdes når fylkesstyret vedtar det eller når minst en tredel av lokallagene skriftlig krever det. Ekstraordinært årsmøte kan bare behandle den eller de saker som er angitt i innkallingen til møtet. Tid og sted fastsettes av fylkesstyret. Møtet innkalles med minst 10 dagers varsel. De valgte delegater til det ordinære årsmøtet er delegater til det ekstraordinære.

Saksdokumenter sendes lokallag/påmeldte delegater minst 7 dager før årsmøtet. Innkomne forslag som kommer inn etter den fastsatte frist må på fylkesårsmøtet få 2/3 flertall for å kunne bli tatt opp til behandling på fylkesårsmøtet.

Fylkesårsmøtet består av fylkesstyrets årsmøtevalgte medlemmer og av delegater valgt av lokallagsårsmøtene i Venstre etter følgende regler:

  1. a) Antall medlemmer i lokallagene:

Inntil 25 medlemmer: 1 delegat

26-50 medlemmer: 2 delegater

51-100 medlemmer: 3 delegater

Videre 1 delegat for hvert påbegynt 50 medlemmer.

og

  1. b) Antall stemmer avgitt i den enkelte kommune ved sist avholdte valg i fylket:

Inntil 150 stemmer: 1 delegat

For overskytende antall inntil 1900; 1 delegat for hvert påbegynt 250

For overskytende antall inntil 7900; 1 delegat for hvert påbegynt 400

For ytterligere overskytende antall; 1 delegat for hvert påbegynt 700

Medlemstallet beregnes pr 31. desember og kun betalende medlemmer regnes med. I kommuner uten lokallag, men der det er avgitt stemmer for Venstre ved valget, tar fylkesårsmøtet stilling til hvem som kan representere kommunen på grunnlag av stemmetall. Delegater fra lokallag skal ha fullmakter underskrevet av leder i lokallaget.

Dernest har de tilknyttede organisasjonene Oppland Unge Venstre, Oppland Venstrekvinnelag og Oppland Liberale Studentforbund, i tillegg til sin styrerepresentant, én delegat pr fungerende lokallag i fylkets kommuner eller sammenslåtte lag. Det er en forutsetning for representasjonsretten at lagene har avholdt årsmøte samme år som fylkesårsmøtet eller året før dette.

Venstres fylkesråder og fylkestingsrepresentanter, stortingsrepresentanter fra fylket og statsråder fra fylket har tale- og forslagsrett på fylkesårsmøtene.

Fylkesårsmøtet er i utgangspunktet et åpent møte.

Konstituering

Fylkesårsmøtet åpnes av fylkeslederen som leder konstitueringen av møtet hvor følgende velges:

  • Møteledere
  • Fullmaktskomité med leder og to medlemmer som avgir innstilling om godkjenning av delegatenes fullmakter til fylkesårsmøtet
  • Møtesekretærer og -referenter
  • Tellekorps
  • Redaksjonskomité for politiske uttalelser
  • To personer til å underskrive protokollen

Protokollen skal være underskrevet og tilgjengelig senest én måned etter fylkesårsmøtet. Endelig godkjenning av protokollen skjer i det første fylkesstyremøtet etter fylkesårsmøtet.

Valg

Fylkesårsmøtet skal foreta valg av:

– Fylkesstyre

Det første og det tredje ordinære fylkesårsmøtet i stortingsperioden velger et styre med minst 5 medlemmer, hvorav:

  • Fylkesleder
  • Én eller to fylkesnestledere
  • Minst to eller tre fylkesstyremedlemmer
  • Inntil 5 varamedlemmer

– Revisor

Det første og tredje ordinære fylkesårsmøtet i stortingsperioden velger en revisor til å stå for revisjon av fylkeslagets regnskap. Revisoren kan ikke ha andre verv i fylkeslaget.

– Landsmøtedelegater

Hvert fylkesårsmøte velger delegater og varadelegater til Venstres landsmøte i henhold til tildelt antall.

– Valgkomité

Det andre og fjerde ordinære fylkesårsmøte i stortingsperioden velger en valgkomité etter forslag fra fylkesstyret, bestående av leder, to eller fire medlemmer og fire varamedlemmer, som på det etterfølgende fylkesårsmøtet legger frem forslag til valg av fylkesstyre, revisor og delegater til Venstres landsmøte. Ingen av medlemmene eller varamedlemmene i det sittende fylkesstyre kan være medlemmer eller varamedlemmer til valgkomitéen.

Andre arbeidsoppgaver

Alle ordinære fylkesårsmøter skal:

  • Behandle fylkesstyrets årsmelding og årsregnskap. Årsmelding og årsregnskapet følger kalenderåret.
  • Fastsette fylkeslagets sats for medlemskontingent for det etterfølgende kalenderår.
  • Behandle fylkesstyrets forslag til mål, strategier og hovedretningslinjer for fylkeslagets virksomhet.
  • Behandle og stemme over andre saker som er fremmet i samsvar med vedtektene.
  • I stortingsvalgår skal fylkesårsmøtet behandle og eventuelt fremme endringsforslag til utkast til stortingsvalgprogram.
  • I valgår skal fylkesårsmøtet behandle og vedta en plan for fylkeslagets valgkamp.
  • I fylkestingsvalgår skal fylkesårsmøtet (eller etter vedtektene for det enkelte fylkeslag et annet representativt møte i fylkeslaget) behandle og vedta eget valgprogram for Venstre i fylket.

§ 6 NOMINASJON

Nominasjonsmøter i Venstres fylkeslag i forkant av henholdsvis Stortings- og fylkestingsvalg skal avholdes senest innen utgangen av februar i det året valget finner sted og innkalles av fylkesstyret med minst 1 måneds varsel.

Nominasjonsmøtets sammensetning og representasjon er den samme som til fylkesårsmøtet.

For fylkeslag som velger å avholde nominasjonsmøtet i november eller desember året før valg, tas det utgangspunkt i medlemstallet pr 1. november samme år som nominasjonsmøtet avholdes.

Nominasjonsmøtet konstitueres på samme måte som fylkesårsmøtet.

Valg av delegater fra lokallagene skjer på lokallagsårsmøte eller eget medlemsmøte i det enkelte lokallag. Slikt lokalt medlemsmøte kalles inn med 14 dagers varsel gjennom skriftlig invitasjon til alle medlemmer i lokallaget.

§ 7 ENDRINGER I VEDTEKTENE

Ved endring av disse normalvedtektene må fylkeslaget behandle sine eventuelle egne vedtekter på påfølgende fylkesårsmøte.

Fylkeslagets vedtekter endres av fylkesårsmøtet når minst to tredeler stemmer for det. Forslag til vedtektsendringer legges på forhånd frem for fylkesstyret og sendes ut senest innen én måned før fylkesårsmøtet til de tilknyttede organisasjoners fylkesstyrer og Venstres lokallag i fylket. Før endringene trer i kraft må de være godkjent av Venstres sentralstyre. Et eventuelt avslag på godkjenning i sentralstyret kan ankes til landsstyret.

§ 8 SAMMENSLÅING

Fylkeslaget kan slå seg sammen med ett eller flere fylkeslag til én organisasjon ved to tredels flertall og for øvrig etter nærmere bestemmelser i Venstres Hovedorganisasjons vedtekter. Et slikt regionallag må i vedtektene ivareta de organisatoriske løsninger som er nødvendige i forhold til oppgavene knyttet til nominasjon og innlevering av lister til fylkestingsvalg og stortingsvalg. Bare medlemmer som har stemmerett i det enkelte fylke kan være med å sette sammen listen for dette fylket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**