Oslo fengsel må ut av Grønland

Da det gamle fengselet i Christiania – kalt «botsen» på folkemunne – åpnet i 1851, lå det et godt stykke utenfor bysentrum og boligbebyggelsen, på en liten høyde i Åkebergløkka. Den gang et naturlig valg for plassering av et fengsel. Men tiden – og byutviklingen – har løpt fra både fengselet og fengselets plassering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Siden 1851 har byen omsluttet fengselet. Grønland har i dag vokst til å bli et av Oslos mest spennende byområder, i kort avstand både til Middelalderparken med Oslos eldste historie, og Oslos mest moderne bydel, Bjørvika med Barcode. Dessverre virker fengselets plassering som en brems for videre utvikling av Grønland, og det skiller Grønland fra Tøyen og Galgeberg. Botsen bør derfor flyttes ut av Grønland, både for byen og fengselets skyld.

 

Byutviklingen

Oslo vokser med omtrent 10 000 innbyggere hvert år, noe som gjør hovedstaden til en av de raskest voksende byene i Europa. Med en slik utvikling kommer store utfordringer for en by, men også muligheter til å ta viktige byutviklingsgrep. En by i vekst er en by i utvikling, og i en by i utvikling kan man skape slike bo- og uteområder som Bjørvika og Sørenga. Men byutvikling er ikke bare grandiose, nye prosjekter; det er også videreutvikling av de gode boområdene som finnes allerede.

 

Gamle Oslo er en av byens mest befolkningstette områder, blant annet på grunn av den store utbyggingen av byen på slutten av 1800-tallet. Bydelen vokste fram som en av Oslos arbeiderstrøk, og har ikke tilstrekkelige gode grøntområder for befolkningen. Men Grønland har potensiale til å bli et enda mer spennende og levende bomiljø. Botsen, eller Oslo Fengsel avdeling A og B, ligger som en barriere på Grønland og opptar store arealer midt i Oslo. Ved å flytte fengselet ut vil man få knyttet indre del av Gamle Oslo bedre sammen. En flytting av Oslo Fengsel ut av Grønland, åpner muligheten for et områdeløft på Grønland. Deler av fengselet kan åpnes for publikum, og grøntområdene kan utvides. Ved å flytte fengselet kan også Klosterenga skulpturpark komme til sin rett. I dag ligger skulpturparken i skyggen av fengselsmurene, de nye fengselsmurene som i all sin betongvelde ødelegger sammenhengen i grøntområdene på Grønland, koblingen mellom Fengselsparken og Klosterenga er en godt bevart hemmelighet.

 

En slik byutvikling i Gamle Oslo er nødvendig. Oslo Fengsel ligger i dag midt i et av Oslos tetteste boligområder og i en svært populær park. I en voksende by er det behov for å bruke det arealet som er tilgjengelig på en effektiv måte, og for Grønland innebærer det å gjøre større arealer tilgjengelig for områdets beboere. Grønland har få parkområder og behov for mer areal til kultur, næring og idrett, ikke et fengsel.

 

Bomiljøet

Oslo Fengsel bidrar ikke til et godt bymiljø på østkanten. Det har vært problemer med innkast av narkotika og andre gjenstander til innsatte, og naboer har opplevd å forstyrres av rop om kveldene. Regjeringen har inntil nå løst problemet med vakthold, gitter og nett, men slike tiltak gjør bare Fengselsparken til et område som føles mer utrygt. Nett og vakthold kan løse fengselets problemer, men ikke beboernes.

 

Innbyggere i moderne byer stiller større krav til omgivelsene sine enn de gjorde den gang Grønland ble bygget ut. Nærhet til skole, barnehage, friområder, lekeplasser og idrettshaller er viktig for mange innbyggere, og de stedene i byen som kan tilby dette blir de mest populære. Grønland har behov for en flerbrukshall for idrett, noe som allerede finnes i tilknytning til fengselet. En flytting kan gjøre denne flerbrukshallen tilgjengelig for barn og unge i bydelen. Det er også behov for ulike typer lokaler i Oslo: Gründere har behov for rimelige utleielokaler, kunstnere og artister har behov for atelierer og øvingsrom. Dette er funksjoner som kan kombineres med å verne om den historiske bygningsmassen som Botsfengselet er.

Fengselet tar opp stor plass. Det er i tillegg til utvidelse av parken og gjenbruk av de gamle fengselsbygningene, mulig å bygge noen flere boliger inne på dagens fengselsområde. En del av de nyere bygningene kan konverteres til boliger, og det er store tomtereserver inne på området.

 

En ekstra byrde for en bydel med store utfordringer er at bydelen må dekke kostnaden av helsetjenester til de innsatte, siden de blir regnet som innbyggere i bydelen. I sum utgjør dette et minus i regnskapet for lokalbefolkningen både når det gjelder arealbruk og økonomi. Oslo Venstre mener at en flytting vil være til det beste for bydelen og Oslo som helhet.

 

Fengselet

Oslo Fengsel er et gammelt og ærverdig bygg, og for Oslos kultur- og sosialhistorie er det særdeles viktig å bevare de gamle bygningene for ettertiden. Men bygningsmassen er uhensiktsmessig, og ikke tilpasset dagens krav til god fengselsdrift. I fjor ble det gjort funn av store mengder muggsopp og fukt i Oslo fengsel, noe som ifølge Statsbygg vil koste minst 100 millioner å rydde opp i. Det vil være behov for å gjøre større arbeider ved fengselet uansett hva som blir framtiden for det. Derfor mener Venstre at man må benytte anledningen til å flytte Oslo Fengsel ut av byen, og starte en prosess med å se hvordan man kan utnytte eiendommen til et annet formål som kan gi noe tilbake til byen.

 

Spørsmålet om flytting av Oslo fengsel ut fra Grønland har opptatt Venstre i mange år. Men alle initiativ til flytting har blitt avvist av ulike regjeringer. Justisminister Anders Anundsen har nå gitt oss håp om at fengselet kan bli flyttet. I forbindelse med et skriftlig spørsmål fra Venstre i Stortinget om flytting av Oslo Fengsel, fikk vi til svar fra Justisministeren at fengselet blir vurdert flyttet ut av byen i forbindelse med et utredningsarbeid som pågår i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI). Det må tas hensyn til bomiljøet i Oslo Øst i forbindelse med saken. Det er lenge siden Egon Olsen sist spaserte ut av de historiske dørene i Grønland. Nå er det på tide og la den siste innsatte få flytte til et nytt og bedre fengsel, og gi parken tilbake til bydelen.

 

 

 

Ola Elvestuen, Stortingsrepresentant for Venstre

Espen Ophaug, Bystyremedlem for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**