Oppklaringer, vår agenda og en oppdatering

Kommentarer til ulike innspill, Venstres agenda under forhandlingene og en oppdatering om nåværende situasjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Kommentarer til ulike innspill

Om posisjoner: Odd Gorset sier at Venstre stilte urealistiske krav

I samtalen med Ap der vi stilte spørsmål om ordførerposisjonen, ble det raskt avklart at Ap ikke ville gi fra seg den. Videre la vi frem at vi ikke ønsket varaordførerposisjonen i en eventuell allianse. Før Ap gikk i samtaler med Høyre torsdag visste de hvilke posisjoner Venstre ville kreve i en allianse. Altså ikke ordfører, ikke varaordfører.

Valgteknisk samarbeid: Bekken sin lederkommentar

Venstre stilte ikke urealistiske spørsmål/krav om posisjoner. Det som også var uaktuelt for Ap var valgteknisk samarbeid. Ap sine kort overfor Høyre handlet derfor ikke om ordfører/varaordførerposisjon, men bindende økonomisk avtale om økonomisk budsjett. Jeg kan røpe dette nå som det ikke blir flere forhandlinger på borgerlig side: forhandlingskortet til Venstre var valgteknisk samarbeid. (synd at POÅ ikke fikk med seg alt i samtalen med meg da han ringte meg for kommentar da Ap hadde kalt inn til “Pressekonferanse”).

Når Ap var avhengig av noen for å beholde makta, er det klart Venstre var villig til prøve ut muligheten til å få til et skifte i politikken. Et valgteknisk samarbeid er nøkkelen i et skifte slik Venstre ønsker det for de neste 4 årene. Det som har skapt slitasje i politikken er at flertallet/posisjon kan knuse ned ethvert forslag fra opposisjon som handler om økonomi. Dersom Venstre hadde fått Høyre på forhandlingsbordet sammen (det var de som inviterte oss til dette bordet) hadde vi kjempet for dette. I bytte mot posisjoner.

Politikk:

For Ap i opposisjon hadde dette vært en helt annen tilværelse enn den som har vært i forrige periode. Jeg ønsker ikke det samme systemet som har vært, og unner opposisjonspolitikere reell påvirkning.

Kall oss gjerne dumme, men intensjonene var iallefall gode. Det eneste som skilte Venstre og Ap i politisk innhold er Distriktsmedisinsk senter. Tenk over; Selv med et valgteknisk samarbeid på borgerlig side ville Ap, Høgre og KrF kunne fått gjennom dette.

Jeg ønsker ikke det samme systemet som har vært, og unner opposisjonspolitikere reell påvirkning.


Venstres agenda under forhandlingene

I etterpåklokskapens tegn ser jeg at både Trygve Sande og jeg burde ha kommunisert til de borgerlige hva som var vår agenda. Men i den kompleksiteten som råder, dagen etter valget, det tempoet og med alle de som er involvert, så er ikke det så enkelt. For vi trodde vi hadde tid frem til torsdag kl 20, og den tilliten tok vi selv ansvaret for å forvalte.
Jeg vil så gjerne gi et godt svar, og de finnes bare stykkevis og delt både her og der og på OPP. Helheten er vanskelig å gripe, men våre svar er disse; Agenda for Venstre (Gerd-Mette og Trygve) i samtalene var at:

  1. Ordførerspørsmålet avklares
  2. Felles politisk ståsted
  3. Valgteknisk samarbeid
  4. Råd og utval, fordeling mellom partene.

Vi må sørge for våre interesser i et samarbeid, som alle andre, og så må det gis og tas for å bli enige.

Venstre går for valgteknisk samarbeid fremfor å binde seg til enighet om økonomisk budsjett. Arbeiderpartiet på sin side skal ha avtale med samarbeidspartene om økonomisk bindende enighet for å ha kontroll over de vedtakene, ellers kan de risikere å bli nedstemt av opposisjonen + sin egen samarbeidspartner.

Venstre er ikke redd for dette. Fordi vi ønsker en politikk der det fra sak til sak gjøres vedtak som flertallet i kommunestyret stiller seg bak. Og vi ønsker at alle parti/representanter kan ha mulighet til å stemme på de beste forslagene til vedtak.

Vi ønsker en politikk der det fra sak til sak gjøres vedtak som flertallet i kommunestyret stiller seg bak.

Venstre er trygg på at de gode vedtakene blir fattet, gjerne på tvers av posisjon/opposisjon. Vi står for det synet at det ikke er en svakhet at partiene i posisjon stemmer ulikt, men en styrke for demokratiet!

For Venstre var det viktig å sjekke ut om det var en åpning for at vi kunne få en ny retning, nytt styre og ny politikk under Kirsti Welander og Ap, fordi vi har hørt mye bra fra Kirsti under valgkampen. Jeg personlig har sagt at jeg syns hun er en egnet ordfører, og da V kom på vippen, hadde vi mulighet til å sjekke ut om dette stemte. Men det fant vi ut torsdag. Et valgteknisk samarbeid var utelukket for dem.

Se også Ola Arne Aune der han snakker om avtale om økonomisk budsjett i kommentarfeltet på OPP. Skolenedleggelsen i vår er et helt konkret eksempel på konsekvensen av et økonomisk bindende samarbeid i posisjon.

Beklager at Venstre ikke har fått kommunisert disse særdeles viktige forskjellene i ideologi mellom Venstre og Ap før nå.

Gerd-Mette, leder Oppdal Venstre


Oppdatering

Siden denne kommentaren ble skrevet, har situasjonen tatt (enda) en ny vending. Høyre har nå annullert avtalen med Ap og Krf og de har de nå inngått et valgteknisk samarbeid. Et valgteknisk samarbeid var det Venstre i utgangspunktet søkte i begge leire for å styrke demokratiet i kommunestyresalen, samtidig som man gir opposisjonen en reell stemme.

Dette innebærer nå at partiene må søke samarbeidspartnere i hver enkelt sak. Høyre, Ap og Krf har nå ingen bindende avtaler om økonomi og handlingsplaner. De er dog enige om at Kirsti Welander (AP) blir valgt som ordfører og Ingvill Dalseg (H) blir valgt som varaordfører ved første kommunestyremøte gjennom hverandres og Krfs støtte.

Venstre får en representant i alle utvalg, dvs, formannskap, bygningsråd og driftsutvalg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**