Nå skal det bygges mer i tre

En del av "Det grønne skiftet" - nye bygg bør bygges i tre, mener Buskerud Venstre., Foto: adressa.no

Når det offentlige nå går foran og viser at dette ikke bare er gjennomførbart, men fornuftig både av økonomiske og miljømessige årsaker, så er det håp om at også private utbyggere vil se potensialet, skriver Kristine Nore og Anders Wengen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Venstre har sammen med samarbeidspartiene MdG, SV, SP og AP besluttet at alle nye fylkeskommunale bygg fortrinnsvis skal bygges i tre. Dette har Venstre jobbet for i mange år og vi er glad for at vi har fått dette vedtatt før prosjekteringen av de nye videregående skolene på Kongsberg og Ringerike har startet.

Tre er en klimavinner
Å bygge i tre er viktig av mange årsaker. Dersom vi skal greie å nå ambisjonen om at eiendomsmassen skal bli klimanøytral, må vi bruke tre i bærekonstruksjonene. Skog er fornybart og miljøvennlig, og binder CO2 gjennom hele livsløpet. Det er ingen andre materialer som kan slå tre når det gjelder CO2 utslipp. Siden trevirket er produsert ved å ta opp karbon blir trehus karbonlagringsstasjoner, som både tar opp og binder karbonet over lang tid. I tillegg ser vi at bygg i tre har store fortrinn når det gjelder luftkvalitet og vedlikeholdskostnader og det at både byggetid og byggekostnader kan reduseres betydelig ved god planlegging.

En ny vår for skogsindustrien
I tillegg er dette viktig for skogfylket Buskerud fordi det kan bidra til vekst i en av våre viktigste industrier. Det er fortsatt mange som er skeptiske til bruk av trevirke i bærekonstruksjoner og det er mange myter og usikkerhet knyttet til dette. Det meste av dette er ubegrunnet. Når det offentlige nå går foran og viser at dette ikke bare er gjennomførbart, men fornuftig både av økonomiske og miljømessige årsaker, så er det håp om at også private utbyggere vil se potensialet i dette. Det vil skogindustrien i fylket vårt få stor glede av. Vi har allerede Norges største sagbruk og antakelig også slipmottak på Follum snart. En vekst i tremekanisk industri er nødvendig for å ta bindeleddet mot byggeindustrien. Når dette kommer på plass vil vi kunne levere høykvalitetsprodukter til en fornuftig pris til et marked som strekker seg langt utover Norges grenser. I Venstre håper vi å se mange produsenter av avanserte og fremtidsrettede treprodukter komme på plass de neste årene.

 

Anders Wengen (V) Gruppeleder i fylkestinget

Kristine Nore (V) Kommunestyrerepresentant i Krødsherad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**