LIVEBLOGG: bystyrets møte 9. desember

Foto: Jo Straube

Hei og velkommen til livebloggen! Gjør deg klar for skriftlige oppdateringer DIREKTE fra bystyresalen!

12.05: Opprop
For Venstre møter Guri Melby, Hallstein Bjercke, Espen Ophaug og Toril Berge Flatabø.

12.08: Muntlig spørretime

  • Espen Ophaug stiller spørsmål om byrådets forslag om omdisponering av areal i Diagonale. Hvilke konsekvenser mener byrådet utleie av 71,43% av arealet avsatt til bibliotekets brukere vil ha for bibliotekets kjernevirksomhet – og hvilke arealer skal tas? Er det barneavdelingen? Nyhetshjørnet? Faglitterær avdeling? Dersom man ender med å omdisponere alle disse kvadratmeterne til andre formål blir altså selve biblioteket i Bjørvika i underkant av 600 kvadratmeter større enn Hammersborg. Men byrådet det er høye ambisjoner for et nytt hovedbibliotek?-Kulturbyråd Rina Mariann Hansen svarer. Hun vil ikke forholde seg til tall, men forholde seg til de faktiske forholdene. Byrådet overtok et prosjekt med en overskridelse, og driftskostnadene er høye. Grepet med å leie ut inntil 7500 kvadratmeter vil bidra til å redusere driftskostnadene. Det nye biblioteket vil bli større, sa Hansen.
  • Men Ophaug lar seg ikke vippe av pinnen! Han følger opp med spørsmål. Med den leieprisen byrådet legger til grunn vil det ta 150 år med Diagonale for å hente inn byggekostnadene. Det blir 150 år med mindre enn 30% av bygget forbeholdt bibliotekbrukerne. Mener byrådet det er smart å bygge et bygg til 2,9 milliarder kroner der mesteparten av virksomheten har som formål å sikre en inntjening til kommunen på 20 millioner i året? Mener byrådet 20 millioner årlig er en rimelig kompensasjon for å frata byens innbyggere 71,43% av arealet i hovedbiblioteket deres?-Kulturbyråd Rina Mariann Hansen svarer. Hun sier dette blir mye større og tilbakeviser at dette biblioteket kun blir 600 kvadratmeter større enn Hammersborg. Hun er sikker på at dette blir veldig bra
  • Hallstein Bjercke følger opp med spørsmål om prosessen rundt kvalitetssikringen av Diagonale. Nå er Venstre glad for konklusjonen når det gjelder Diagonale, men vi merker også det som ble sagt om Lambda under pressekonferansen. Vi er glade for at kulturbyråden er tydelig på at Lambda skal bygges, men vi har noen spørsmål som angår den bebudede gjennomgangen av også dette bygget. Spørsmålet mitt til byrådet er todelt: 1. Vil byrådet også i en gjennomgang av Lambda vurdere ANDRE alternativer for nytt Munch-museum? Spørsmål 2. Mener byrådet at 14 dager på 11 utredninger er god kvalitetssikring, eller kan vi forvente oss en annen type prosess når Lambda skal gjennomgås?-Kulturbyråden svarte at de skulle ha dialog for å finne ut av prosessen og at målet med gjennomgangene er å få oversikt og å få ned driftskostnadene.

 

  • Guri Melby følger opp Erik Lundes (Krf) spørsmål om kompensering av Ruter for momsøkning. H, V og KrF har lagt inn betydelig mer penger til kollektivsatsing. Hun finner det merkelig at byrådet ikke legger på ekstra midler til kollektiv. Er byråden enig i at kollektivtrafikken har blitt nedprioritert når man i et økt handlingsrom til Oslo kommune ikke finner 15 millioner kroner til å kompensere Ruter for momsøkningen?-Byråd Berg svarer blant annet at 19 millioner i det store bildet er småpenger. Det er veldig interessant, må man vel bare konstatere. Hun sier at dette byrådet satser på miljøvennlig transport gjennom blant annet arealdisponering.Venstres gruppe gjør nå et bytte. Guri Melby går ut grunnet forpliktelser som vara til Stortinget. MEN! Inn kommer supervara og bienes beste venn, Odd Einar Dørum! Melby kommer tilbake klokken 1615, så alle hennes fans har fortsatt mer å se frem til!

 

1345: Nå behandles saker fra helse- og sosialkomiteen

13.45: Vi behandler nå sak om innføring av fritt brukervalg i bo- og omsorgstjenester

Dette er en sak som kommer som oppfølging av Tøyenavtalen mellom H, V, KrF og SV. Nå viser det seg imidlertid at SV har snudd og ikke lenger ønsker å tillate et mangfold der man også kan velge fra private tilbydere. Byrådet lar seg presse av Rødt, og lager flertall for at kun kommunale og ideelle aktører kan levere tjenestene. Det betyr at SV bryter Tøyenavtalen i denne saken.
Toril Berge Flatabø holder Venstres innlegg. Venstre vil stemme for saken slik den ligger. Vi må få bedre rammevilkår for de som driver disse tilbudene. Dette er et vedtak jeg er glad for å ha vært med på å fatte. For retten til å bestemme over egen hverdag skal gjelde for alle, sa Flatabø.

 

14.25 Vi er nå på saker fra byutviklingskomiteen

Vi er nå på sak om Silurveien 8.

Hallstein Bjercke holder Venstres innlegg. Bjercke er positiv til at det legges til rette for flere nye og moderne leiligheter på denne tomta, blant annet på grunn av nærheten til kollektivtrafikk. Imidlertid vil Venstre stemme for det forrige byrådets innstilling, på grunn av hensynet til biologisk mangfold. Tomten har en svært verneverdig edelløvskog, som Bymiljøetaten har påpekt at kan komme i skade med det største alternativet. Bjercke mener det er oppsiktsvekkende at byrådspartiene ikke tar hensyn til det biologiske mangfoldet og disse trærne, og mener det viser at posisjonen ikke er så “grønn” som de liker å påstå, sa Bjercke.

 

Vi er nå på sak om Vækerøveien.

Odd Einar Dørum tar ordet for å snakke med lav innestemme om Røatunnelen. Det har alltid vært et søskenbarn til lokket på Furuset.

 

1545: Nå behandles saker fra Samferdsels- og miljøkomiteen. Første sak er fra ungdommens bystyre og handler om bilfritt sentrum.

Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Jeg støtter ideene som ligger til grunn for forslagene. Et av de viktigste tiltakene ligger ikke i denne saken, men handler om lavutslippssoner. Vi må huske å ha flere tanker i hodet. Vi er med på forslaget om å få en sak for bilfritt sentrum og mye må utredes for å sørge for at det blir best mulig og at vi sørger for tilgang til byen for de som ikke kan benytte seg av kollektive reisemidler, sa Dørum.

 

Jeg glemte helt å si fra at vi tok middagspause klokken 1630! Bloggredaksjonen beklager denne glippen, men vi er altså nå tilbake! Og dere! Guri Melby er tilbake i salen til stor glede for hennes mange fans!

 

17:25: Og vips, der var bystyret faktisk ferdig allerede! Vi har etter middagen bare behandlet enstemmige saker, så dette gikk RADIG. Da takker alle vi her i bloggredaksjonen for i kveld og ønsker hjertelig velkommen tilbake allerede neste onsdag – da skal blant annet budsjett og skolebehovsplan behandles! Det kan fort bli spennende saker!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**