Uttalelse: En spennende framtid med delingsøkonomi

Foto: Jo Straube

Delingsøkonomien gjør tilgangen til produkter, tjenester og kompetanse enklere, ved å forkorte veien mellom den som tilbyr og den som etterspør. Dette effektiviserer samhandelen mellom mennesker som følge av moderne teknologi. Oslo Venstre mener at innovasjonen og de nye løsningene som de digitale tilkoblingsstrukturene tilbyr, er svært spennende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Sømløs tilknytting mellom kunde og leverandør er en av vår tids viktigste økonomiske endringer. Informasjonsteknologi knytter oss tettere sammen og lar oss utnytte ressursene bedre, til fordel for alle. Ved å dele ressursene våre kan vi redusere ressursslitasje, klimagassutslipp og kostnader. Delingsøkonomien lar folk benytte seg av goder de ellers ikke har råd til selv, eller ikke har noen langtidsinteresse av å eie. Vi har nå en mulighet til å øke fleksibiliteten, uavhengigheten og tilgangen på en rekke varer og tjenester, og det er en mulighet Oslo Venstre ønsker å gripe.

Fremveksten av digitale delingsløsninger for varer og tjenester utfordrer bestående strukturer for regulering, skattelegging og tradisjonelle arbeidslivsorganiseringer. I tillegg oppstår nye problemstillinger knyttet til forbrukerrettigheter, sikkerhet og ansvarsfordeling. Hvilket ansvar tilbydere og formidlingstjenester har, må reguleres. Trygghet for forbrukere er vesentlig for at nye tjenester skal kunne lykkes i markedet på sikt, fordi markedet er avhengig av tillit.

Selskap som tilbyr kobling mellom tilbyder og konsument, må skattlegges på likt grunnlag som annet tradisjonelt næringsliv. Det trengs internasjonale løsninger på internasjonale problemer, og Oslo Venstre mener Norge må ta del i utviklingen av internasjonale skatteordninger, slik som EUs Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB). Det må også utvikles enkle måter for den enkelte tilbyder å innrapportere regnskapstall til Skatteetaten, for eksempel gjennom i app-innsending.

Mange har også påpekt faren for pulverisering av arbeiderrettigheter når flere går fra tradisjonelle ansettelsesforhold til å operere som freelancere i en ny digital økonomi. Oslo Venstre er tilhengere av et godt organisert arbeidsliv, og mener det bør tas initiativ til å finne gode løsninger for blant annet sykelønn, pensjonssparing og velferdspermisjoner også for freelancerne. Det er problematisk at gründere og freelancere ikke har de samme rettighetene som vanlige arbeidstakere, selv om begge gruppene er forpliktet til å betale skatt.

En av de mest omtalte tilbyderne av digitale delingsløsninger er selskapet Uber, som lar bileiere bruke sin egen bil til å transportere kunder. Det er viktig at Uber-sjåfører har et avklart grunnlag for sin virksomhet, og Oslo Venstre ønsker å gjennomgå regelverket for persontransport. Per nå kan likevel ikke de nye tilbyderne av persontransport oppfylle alle de kommunale oppgavene som taxinæringen gjør. Derfor er det viktig at kommunene og fylkeskommunene fortsatt anerkjenner viktigheten av gode avtaler med tradisjonelle persontransportører for å oppfylle disse.

Oslo Venstre vil:

  • Stille seg grunnleggende positivt til innovasjon i markedet gjennom delingsløsninger
  • Utrede hvordan skatteleggingen av digitale delingsaktører skal foregå, i tett samarbeid med EU og andre internasjonale skatteaktører.
  • Gå gjennom reguleringene for utleie av personlige eiendeler og tjenester, som bolig, bil og arbeidskraft med sikte på å finne bærekraftige, trygge løsninger som tillater nåværende og fremtidige delingsøkonomiske samarbeidsstrukturer.
  • Utrede løsninger for å ivareta og forbedre rettighetene til freelancere og gründere.

 

Uttalelsen ble vedtatt på Oslo Venstres årsmøte lørdag 13.februar 2016.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**