Landsmøte 2016: Rogalandsdelegasjonen markerte seg i energi- og klimadebatt

Foto: Jan Erik Søndeland

Under første post på lørdagens landsmøteprogram ble resolusjonsforslaget om Norges nye olje-, energi- og klimapolitikk debattert. Rogalandsdelegasjonen markerte seg sterkt og fikk solide gjennomslag foran de endelig sluttforhandlingene på søndag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

May Britt Vihovde taler om behovet for flere arbeidsplasser til Vestlandet.
May Britt Vihovde taler om behovet for flere arbeidsplasser til Vestlandet.

Varaordfører for Venstre i Haugesund, May Britt Vihovde, tok utgangspunkt i egen by, region og fylke, når hun manet til større innsats for grønn omstilling.

– Jeg er folkevalgt i en kommune som har Norges høyeste ledighet. Og ledigheten vil øke. Når skjer oppsigelser og permiteringer i virksomheter knyttet til olje og petroleumsvirksomhet. I neste fase vil dette øke ledigheten også i andre bransjer . Dette er dramatisk for vår region. Derfor må vi legge til rette for nye miljøvennlige arbeidsplasser. Opprettelsen av Fornybarfondet viktig. Vår økte satsing på forskning vil også gi resultater. Det skjer mye positivt og mange bedrifter omstiller virksomheten. Men innsatsen på trappes ytterliggere opp – her må Venstre gå i front, fremholdt Vihovde.

Arbeidsledighetssituasjonen ble tema også i debatten som fulgte etter at klima-ildsjeler i Venstres redaksjonskomité hadde innstilt på å avlyse 23. konsesjonsrunde som konsekvens av Paris-avtalen. Dette møtte motbør fra flere hold, deriblant fra Rogalands fylkesleder, Kjartan Alexander Lunde:

Kjartan A. Lunde oppmaner til en forutsigbar oljepolitikk.
Kjartan Alexander Lunde oppmante til en forutsigbar oljepolitikk.

– Det kommer til å bli langt færre oljearbeidsplasser i årene framover, og vi nærmer oss 50.000 arbeidsledige i oljesektoren. I en slik krevende situasjon, er det behov for å ha forutsigbarhet knyttet til nye areal. Arealene som er lyst ut ble åpnet i den Stortingsmeldingen som enstemmig ble vedtatt av Stortinget i forrige periode. Også av Venstre. I 2014 sa Venstre at avlysing av hele konsesjonsrunder er feil virkemiddel for å møte disse utfordringene, sa Lunde.

Venstres gruppeleder i Stavanger bystyre, Per A. Thorbjørnsen, fulgte opp i sitt innlegg.

– Oljenæringen skal få forutsigbarhet, også fra Venstre. Å stoppe 23. konsesjonsrunde vil garantert få utilsiktede virkninger. Isåfall ville den norske ledende forskningen og teknologiutviklingen på miljø stoppet. Så også HMS’en. Det vil den globale oljenæringens miljøsatsing tape på. Det vil Norge tape på. Det vil klimaet tape på, avsluttet Thorbjørnsen.

Deretter dreide debatten over i den maritime næringen, et område hvor Rogaland nestleder Marius W. Rønnevik allerede igår hadde markert seg som en forkjemper for en internasjonalt ledende grønn norsk skipsfart:

– Å flytte godstransport fra vei til bane er effektivt. Å flytte til sjø er ekstremt effektivt, da nærskipsfarten har betydelig lavere utslipp en andre transportformer. Derfor må dette understrekes enda sterkere i Venstres uttalelse om fremtidens grønne velferdssamfunn, sa Rønnevik.

Han fikk umiddelbart stor støtte fra partiets næringspolitiske talsperson, Pål Farstad, fra Venstres stortingsgrupp.

– Forslag A12 fra Rogaland Venstre er sabla viktig! Landsmøtet må derfor støtte de mange gode forslagene de her kommer med om bl.a. nullutslippsteknologi for alle skipstyper, og tilhørende infrastruktur, sa Farstad.

Landsmøtesalen ga solid støtte til Rogalandsdelegasjonens argumenter, derav ble også uttalelsen innstilt med de nødvendige endringene som delegasjonen tok til orde for. En foreløpig solid seier for Rogaland Venstre, i påvente av den endelig behandlingen på landsmøtets siste dag, imorgen.
Marius W. Rønnevik overbeviste landsmøtet om en grønn maritim satsing.
Marius W. Rønnevik overbeviser landsmøtet om en grønn maritim satsing.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**