En kommunestruktur for fremtiden

Erik Hørlück Bergl, Steinar Bleken

For Venstre har alltid demokrati vært viktig og et viktig prinsipp – vi ønsker at politikere skal styre, de skal ta avgjørelser som påvirker de tjenester hva innbyggerne får og endre til de til det bedre. Vi kan alltid gjøre ting bedre.

Så er det store spørsmålet om lokalpolitikere og i særdeleshet kommunalpolitikere, også i fremtiden skal ha mulighet til det. Jeg er av den overbevisning at den lokaldemokratireform vi er midt oppe i er viktig for at det skal bli slik.

Jeg ønsker ikke at det skal være slik at kommunestyrets eneste funksjon er å velge kommunenes representanter til styrer og generalforsamlinger, vedta vedtekter og godkjenne årsregnskap og årsmeldinger til selskaper som leverer tjenester til innbyggerne på vegne av kommunen.
Enten må kommunene få en struktur som gjør de i stand til å levere de tjenester som de skal eller så må noen tjenester flyttes opp et nivå til fylkeskommunen.

Det ligger i menneskets natur å være mot endringer, noen av oss takler endringer bedre enn andre og mange av de er i Venstre.
Kravet fra innbyggerne til kvaliteten på tjenestene kommunen skal levere har aldri vært større. Kravet til kompetanse hos kommunale ansatte har aldri vært større. For å utvikle dette og skaffe seg denne kompetanse så kreves det fagmiljøer. Derfor har det aller fleste kommuner vært nødt til å delta i forskjellige interkommunale selskap for å kunne levere gode tjenester. Dette kan være fornuftig ut fra det at det vi sette kommunen i stand til å levere, men medfører at politikerne mister direkte styring over kommunale tjenester.

Den dagen den grunnleggende eldreomsorgen, og skole og barnehage må organiseres i interkommunale selskap vil nok lokaldemokratireformen få fart på seg, men jeg håper det ikke går så lagt.

At de store ordførerpartiene har motstand mot dette kan man nesten tenke seg til, men jeg må ha litt frustrasjon ut når det gjelder Senterpartiet. Det jeg ikke fatter er hvordan et parti som holder lokaldemokratifanen høyt samtidig fører en politikk som medfører at de som skal utøve dette demokratiet for mindre og mindre makt, og vil få mindre og mindre innflytelse på de tjenester kommunene skal levere til innbyggerne. Nei det fatter jeg ikke.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**