Nasjonalpark – en gave til framtidige generasjoner!

Leserinnlegg - Gave til framtidige generasjoner
Nasjonalpark i Østmarka - gave til framtidige generasjoner, Torild Jørgensen og Øystein Flesland

Leserinnlegg i RB 18.10.2016: Nasjonalpark i Østmarka – en gave til framtidige generasjoner

Østmarkas skoger og natur er kjær for mange som bor rundt dette unike området nær hovedstaden. Området er overraskende lite gjennomskåret av veier, sannsynligvis fordi mye at tømmeret ble transportert ut vannveien da skogsdriften var intensiv. Alle som ferdes i marka vet at den er kupert, og at de nord- sydgående dalene gir krevende terreng å forsere. Begge deler er nok årsaker som gjør at marka er vill og urørt, og som er grunnlag for fredningen av en del som naturreservat – den strengeste fredningsformen vi har for naturområder.

Presset på utnyttelsen av naturen er stor i dag, og Oslo kommune ønsker derfor at kommunens eiendommer innenfor marka skal omgjøres til en bynær, brukspreget nasjonalpark med hovedformål å ivareta naturverdier, rekreasjon og friluftsliv. Lørenskog Venstre avholdt et åpent informasjonsmøte med Ola Elvestuen, Stortingsrepresentant for Venstre, og Sigmund Hågvar fra Østmarkas venner, som kunne orientere om nasjonalparkforslaget. Det er mange rykter og forestillinger om en slik park, og skal man ta stilling til en så viktig sak må man ha fakta.
Grunneiere er bekymret, og man skal ha god grunn for å erverve et areal. Derfor er forslaget til nasjonalparken basert på at eiendommer legges frivillig inn i parken, og det er frivillige arealer som ligger i forslaget – Oslo kommune sine eiendommer i Enebakk kommune. Flere grunneiere må gjerne vurdere om de vil være med, jakt og fiske behøver ikke å være i konflikt med en nasjonalpark, og det gis god erstatning for skog som avgis til vern.
Det er hevdet at Østmarka er godt nok vernet, men markagrensa og landskapsvernområder gir ikke tilstrekkelig vern mot hogst og bygging av veier. En utvidelse av naturreservatet vil gi strenge restriksjoner på friluftslivet, og derfor er nasjonalparkvern vurdert som den hensiktsmessige verneformen.

På møtet ble det ble stilt spørsmål om bruken kan fortsette som i dag, med skiløping og sykling. For nasjonalparker opprettes et nasjonalparkstyre med representanter fra kommunene, og i styret vil det vedtas forvaltnings- og skjøtselsplaner. Disse vil måtte planlegges ut i fra intensjonene, for eksempel en brukspreget park. Preparering av løyper for ferdsel i marka vil derfor være en naturlig del av forvaltningen av Østmarka brukspark. Planlegging av skjøtsel vil og være viktig for ferdsel i områdene.

Det er startet en frivillig prosess om en nasjonalpark i Østmarka, og det inviteres til å gjennomføre en utredning av verneverdier. Med intensjonene vi ble presentert på informasjonsmøtet, ligger alt til rette for at dette skal bli en positiv prosess. Både nåværende og forrige byråd i Oslo har gått inn for at det blir nasjonalpark i Østmarka og kommunene rundt Østmarka har fått brev om dette. Nå er det viktig at alle kommuner som grenser til Østmarka støtter forslaget. Vi håper Østmarkas kommuner blir med på en spennende og god dialog om Østmarkas framtid.

Torild Jørgensen, Lørenskog Venstre
Øystein Flesland, Rælingen Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**