Støtt Solveigs valgkamp

Ill: Akershus Venstre

– Jeg har vært heldig helt fra jeg ble født. Tvillingbroren min og jeg ble født ti uker for tidlig, og jeg måtte gjennomgå en hjerteoperasjon på Ullevål sykehus som nyfødt. Jeg var heldig som overlevde, sier Solveig Schyts. Her er Solveigs historie. Og hennes motivasjon for å drive med politikk. Venstre-politikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**

Jeg var heldig som overlevde. Fordi vi i Norge hadde og har et velfungerende og høykompetent offentlig helsevesen. Jeg har alltid betalt min skatt med glede.

Engasjert familie

Jeg er oppvokst i Molde, med en tvillingbror og en lillebror. I en familie som var engasjert i mange lag og foreninger. Slik ble det med meg også. Den organisasjonen som nok har forma meg mest er speiderbevegelsen. Da speiderbevegelsens grunnlegger skrev sin siste hilsen til speiderne før han døde, avsluttet han med ordene «Try to leave this world a little better than you found it». Det er mitt enkle motto.

Try to leave this world a little better than you found it.

Sitat: Speiderbevegelsens grunnlegger. Solveigs motto.

Gjøre en forskjell

Det ble sjelden snakket om politikk hjemme. Jeg kjente bare en politiker i oppveksten, han heter Kjell Magne Bondevik, var pappas barndomsvenn. Jeg kjente Kjell Magne, statsministeren som stilte kabinettspørsmål på bygging av gasskraftverk. Jeg skjønte at man kan gjøre en forskjell som politiker.

Friluftsliv = naturvern

Gjennom hele oppveksten har jeg lært meg å sette pris på naturen og på det enkle friluftslivet. Og jeg mener bestemt at friluftsliv er en forutsetning for naturvern. Det man ikke kjenner og er glad i, det vil man ikke sloss for når det er truet. Jeg er fortsatt speiderleder, og håper å bidra til av flere barn og unge får lære dette.

Tråkka opp løypa

Noen har gått foran meg og brøyta vei. Noen før meg har trakka opp løypa og tatt kampene som som gjør at jeg har demokratiske rettigheter, har kunnet ta utdannelse og ha en jobb, har kunnet få tillit og tillitsverv, har nytt godt av velferdsstatens tilbud i helsevesen, barnehage og skole. Det har ikke kommet av seg selv, og det kan ikke tas for gitt.

Leve gode liv

Jeg er politiker fordi jeg ønsker å bidra til at verden blir et litt bedre sted. Jeg vil at også våre barn og de som kommer etter dem skal kunne leve gode liv, selv om vi opplever at verden endres raskt, at klimaendringer, tap av naturmangfold, konflikt og terror skaper usikkerhet.

Finne løsninger

Da holder det ikke å forvalte status quo. Da må vi uredd og nysgierrig søke etter morgendagens løsninger for velferdsstaten og for klima og miljø. Og vi må finne løsningene sammen, ikke hver for oss. Venstre er ikke redd for endringer, vi vil gjerne skape dem. Til beste for framtida.

Mini-cv:

 • Oppvokst i Molde
 • Har mastergrad i konserveringsstudier
 • Arbeidserfaring fra museum og kulturminnevern, offentlig forvaltning og konsulentselskap
 • Leder av nordsik konservatorforbund 2006-2008
 • Visespeidersjef 2006-2008/ Speidersjef 2010-2012
 • Nestleder i Norsk Friluftsliv 2013-2015
 • Gruppeleder for Venstre i fylkestinget i Akershus fra 2011
 • Leder i Akershus Venstre fra 2012
 • Direktevalgt i venstres landsstyre fra 2014
 • Sentralstyremedlem i Venstre fra 2016
 • bor på Ås med mann og tre barn
 • elsker biblioteket
 • er speiderleder, synger, leser og skriver
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 8 år siden.**