Uttalelse: Behov for rettslig avklaring i ulvesaken

TomTown

Hedmark Venstre mener at ulven er en del av norsk natur som skal aksepteres og forvaltes ut ifra dens plass i det biologiske mangfoldet, behov og adferd.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Forvaltningen må baseres på fakta om arten og artens påvirkning av dens omgivelser.


Ulvens fravær fra norsk natur i lengre tid, har medført at vi har etablert en bruk av utmark som er uforenlig med en uregulert ulvestamme. Ulvesonen er etablert for å gi rom for beitedyr utenfor sonen, hvor beitedyrene har forrang. Dette har bidratt til at det er mindre tap av beitedyr nå enn før.


Hedmark Venstre vil i dagens situasjon vektlegge betydningen av å få på plass en forutsigbar regulering av ulvebestanden også i ulvesonen, og få på plass bedre kompensasjonsordninger.


Hedmark Venstre mener det er viktig at Venstres forslag om næringslivsmidler til særlig utsatte rovdyrkommuner gjennomføres, og vil også vurdere for eksempel støtte til leie av jaktrett utenfor ulvesonen.


Dagens fastlåste situasjon er svært uheldig, og Hedmark Venstre ser behov for å prøve saken for domstolen, for å avklare handlingsrommet i Naturmangfoldsloven og Bern-konvensjonen.