Sykepleiermangel: Vi trenger flere varme hender

Rebekka Borsch møter fylkesleder Linda Lavik og nestleder Tom Frost (NSF).

I dag, 12. mai, er det den internasjonale sykepleierdagen. En dag for å heie på alle dem som hjelper pasienter med å bli friske igjen. Dessverre er situasjonen i dag slik at mange kommuner har sykepleiermangel.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Det gjelder over hele landet, også i Buskerud. I Kongsberg mangler det 20 sykepleiere i kommunehelsetjenesten, dessuten er situasjonen kritisk i Nore og Uvdal, Hol og Hole.

Sykepleiere er den gruppen som er vanskeligst å rekruttere av alle yrkesgrupper. Og ifølge Navs bedriftsundersøkelse er sykepleieryrket det yrket i Norge med størst mangel på arbeidskraft. Ifølge Nav mangler det 3.600 sykepleiere, en økning fra 2016 og 2015.

Buskerud Venstres 12. kandidat Gunn-Torill Homme Mathisen er sykepleier i Hurum kommune.
Buskerud Venstres 12. kandidat Gunn-Torill Homme Mathisen er sykepleier i Hurum kommune.

Det er politikernes jobb å stoppe den stigende mangelen på sykepleiere. Vi må sørge for at det blir gode lønns- og arbeidsvilkår, gode fagmiljøer og flere heltidsstillinger for sykepleierne.

I dag er det slik at for mange sykepleiere kun jobber deltid, ofte ufrivillig. I tillegg er arbeidsbelastningen tøff, både fysisk og på grunn at høyt arbeidspress.

Underbemanning i sykehjem og hjemmesykepleien er selvforsterkende. For få sykepleiere på jobb ser ut til å føre til en stor mangel på sykepleiere, og det fører til at halvparten av de som jobber i disse tjenestene vurderer å slutte.

Slik kan vi ikke ha det – sykepleiere gjør en særdeles viktig jobb og fortjener mer støtte. Dette er en viktig oppgave i den kommende stortingsperioden!

Jeg er helt enig med Norsk Sykepleierforbund som krever et sykepleierløft. Klarer vi ikke å få flere varme hender i arbeid, er dette alvorlig for pasientene. Både nå og i framtiden.

Buskerud Venstres stortingskandidat Rebekka Borsch.

Rebekka Borsch
Stortingskandidat,
Buskerud Venstre

Følg Rebekka på Facebook:
Rebekka Borsch – Venstre

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**