Politikere som kryper til korset

Følg Rebekka på Facebook.
Rebekka Borsch., Foto: Sveinung Bråthen

Det er ikke ofte jeg blir så overrasket som da jeg leste i Drammens Tidende at Buskerud sine topp-politikere står i kø for å delta i en TV-debatt i regi av kanalen Visjon Norge. Umiddelbart dukket et tysk begrep opp i hodet mitt: Fremdschämen. På norsk betyr det sånn ca. å skamme seg på vegne av andre, skriver Rebekka Borsch i denne kronikken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Jeg blir flau av politikere som «kryper til korset» på den måten.

Visjon Norge er kanalen som har hjulpet «pengepredikanten» Jan Hanvold til å tjene seg rik på folk som gir penger i håp om å bli helbredet, eller som er redd for straff. Visjon Norge er kanalen som advarer mot evolusjonsteorien og fordømmer innvandring. To direkte sitater fra Hanvold, tatt fra filmopptak med ham, gir innblikk i butikken han driver med stor suksess:

«Det er ingen tvang å gi, men gjerrige folk går rett til Helvete.»

«Vi må sørge for at barna våre ikke lærer troen om at vi kommer fra apekattene!»

I beste fall kan man kalle hele kanalen for humbug. Men jeg mener at virksomheten i tillegg driver uetisk og utnytter syke, sårbare og lett manipulerbare mennesker. Slikt fortjener ingen støtte. Det mener forresten også de fleste kristne. «Få kristne vil støtte en mann som bruker innsamlede midler til å berike seg selv. Til det er Bibelens advarsel mot pengekjærlighet for tydelige», skrev blant annet Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet, forleden i Aftenposten om Hanvold og kanalen hans.

Nå er ikke virksomheten til Visjon Norge forbudt. Og det er for så vidt greit – mennesker må kunne bruke pengene sine slik de vil, selv om de lar seg utnytte på det groveste.

En helt annen sak er hvorvidt fremtredende politikere bør gi Visjon Norge oppmerksomhet, legitimitet og anerkjennelse – for det er jo nettopp det de gjør ved å stille opp. Å påstå det motsatte faller på sin egen urimelighet. Derfor ble jeg ikke bare overrasket over oppslaget i DT, jeg ble også litt uvel: Samtlige av deltakerne, fra Martin Kolberg til Per Olaf Lundteigen, prøver å bortforklare hvorfor de stiller i debatten. De vektlegger at de bare stiller for debattens skyld, og at de selvsagt verken lar seg ta til inntekt for eller «går god» for kanalen.

Denne måten å sno seg unna på, er lite troverdig.

Det hadde vært mer redelig å si det slik det er: I avveiningen mellom det etisk problematiske ved å støtte opp under Hanvolds griske svada-kanal, og muligheten til å sanke stemmer blant 150.000 potensielle tilskuere, måtte etiske betenkeligheter vike. Det er jo tross alt valgkamp!

Selvsagt bør politikere stille opp til debatter, også for folk og grupper de er uenige med. Det er ikke dette saken handler om.

Saken handler om et dårlig forsøk på å skjule intensjoner og bortforklare det faktum at Buskerud sine topp-politikere gladelig stiller opp for en virksomhet som omtales som «en skamplett i kirkelandskapet» av kristne debattanter i Vårt Land. Saken handler også om at politikere bør velge mer bevisst hvilke kanaler de velger for å drive valgkamp, dette er viktig i dagens medielandskap, der seriøse aktører og useriøse nettsider, chat-grupper og streamingtjenester konkurrerer med hverandre. Til sist: Politikerne stiller til en debatt om innvandring i regi av en kanal som predikerer en holdning til innvandring som ligger svært langt til høyre. Det dere gjør, Kolberg, Helleland, Lundteigen, Wold og resten av gjengen, er å lefle med mørke krefter i håp om å få flere stemmer.

Ha i det minste ryggrad nok til å stå for det istedenfor å bortforklare det hele. Slikt bidrar til å undergrave politikkens omdømme og integritet.

Følg Rebekka på Facebook.
Rebekka Borsch.

Rebekka Borsch,
stortingskandidat
Buskerud Venstre

Følg Rebekka på Facebook: Rebekka på Tinget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**