Framtiden må bygges på ideologi, ikke egoisme

Foto: privat

Morten Thornquist utfordrer tanken om å stemme på den politikken som gavner deg selv. Burde man ikke heller stemme på et parti for å støtte en fredelig og mer rettferdig verden?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Spør deg selv «Hva slags person ønsker jeg å være?» Brukte du noen av nøkkelordene som snill, gavmild, åpen, sterk eller klok? Eller var det mer ord som ego, kald, idiot og sjalu?

Jeg gjetter at svaret inneholdt mer av de første ordene enn de siste. Kanskje fordi du ønsker et samfunn hvor alle mennesker åpne, sterke og kloke? Vi kan alle være enige om at verden trolig hadde vært et bedre sted om alle var snille, gavmilde, åpne, sterke og kloke uavhengig av hvilke meninger man har.

Men, hvorfor er det da så mange som oppfattes som det motsatte?

Noen mennesker har en tendens til å ønske mye, men mene noe annet. Ta for eksempel alle familiekjære som kun ønsker det beste for sine barn og barnebarn. Hvordan kan de samme menneskene bli oppgitt over miljøtiltak som kanskje økonomisk rammer en selv, men som samtidig sikrer en bedre fremtid for neste generasjon? Det er hva jeg kaller egoistisk.

Et annet eksempel er oss reiseglade nordmenn som elsker å ta plass i utlandet og som forventer å bli tatt i mot med åpne armer som ukjente mennesker. Hvordan kan de samme menneskene stenge dørene for ukjente mennesker fra andre land når de er i nød? Det er hva jeg kaller kaldt.

Tredje eksempel er at fleste ønsker bedre integrering og likestilling i samfunnet. Hvordan kan de samme menneskene for eksempel ønske å beholde kontantstøtten, når alternativet er å gi alle barn, uavhengig av bakgrunn, gratis tilgang til et styrket og inkluderende barnehage? Det er hva jeg kaller idioti.

Siste eksempel er hvordan man ønsker å kontrollere og straffe de som har ekstra penger på konto ved å ha formueskatt. Hvordan kan de samme menneskene som støtter dette også bruke moderne teknologi som eksisterer på grunn av innovatører som tør å satse? Det er hva jeg kaller sjalusi.

Igjen vil jeg at du skal spørre deg et spørsmål, «Stemmer jeg på et parti for mine egne goder, eller stemmer jeg for å støtte en fredelig og mer rettferdig verden?»

Ingen av eksemplene over er enkle, og det er klart at ting påvirker oss forskjellig på personlig nivå men allikevel stemmer jeg på et parti som er tøffe nok til å stå i ilden og ta til tider upoplære tiltak for en felles bedre fremtid. Uavhengig av parti så håper også du tenker ideologisk og ikke egoistisk når du stemmer ved årets stortingsvalg.

 

Innlegget publisert på dagbladet.no 10.08.2017

 

Morten Thornquist

Styremedlem, Lier Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**