Likestilling bør være en selvfølge

Venstre vil ha en mer fleksibel skolestart
Venstre vil ha en mer fleksibel skolestart, Foto: Mona Lindseth
Alle mennesker skal ha like rettigheter og muligheter i samfunnet, uavhengig av kjønn. For Venstre innebærer reell likestilling og likeverd at man ikke bare skal ha rettigheter, men også reelle muligheter. Derfor må det føres en aktiv likestillingspolitikk.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**

Mer pappaperm og mindre kontantstøtte

Trine Skei Grande, 1.kandidat for Oslo Venstre.

Både menn og kvinner møter strukturelle utfordringer i dag. Kvinneandelen i arbeidslivet er høy, men samtidig har vi et av verdens mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder. Venstre vil føre en politikk som fremmer likestilling mellom menn og kvinner. Derfor vil vi blant annet utvide pappapermisjonen for å sikre likere rettigheter til familiepermisjon og fjerne kontantstøtten.

“De viktigste tiltakene for å få opp kvinnenadelen i næringslivet er å øke pappapermen og fjerne kontantstøtten”
– Trine Skei Grande
Pappapermen har også bidratt til større likestilling mellom mor og far, ved at de i større grad deler på omsorgsansvaret for barna. Venstre mener foreldrepermisjonen bør deles i tre, hvor begge foreldrene får 15 uker hver, mens 16 uker fordeles fritt.
Venstre mener at kontantstøtten bør avskaffes. For det første gjør bedre barnehagedekning at behovet for ordningen ikke er det samme i dag som da den ble innført. For det andre styrker et godt barnehagetilbud barns utvikling og gjør det mulig for begge foreldrene å komme i jobb. Vi vil erstatte kontantstøtten med en ventestøtte til familier som ikke har fått tilbud om barnehageplass, eller som av andre unntaksvise og særlige grunner ikke kan ha barn i barnehage.

Venstre vil:

  • utvidelse av pappapermisjonen for å sikre likere rettigheter til familiepermisjon
  • erstatte kontantstøtte med ventestøtte

Kvinnelig gründerskap

Mange kvinner drømmer om å starte egen virksomhet, men bare 30 prosent av gründerne er kvinner. Venstre vil legge bedre til rette for at man kan starte egen bedrift, og særlig legge til rette for at flere kvinner kan lykkes med sitt gründerskap. Venstre vil forenkle regelverk og rapporteringskrav og styrke sosiale rettigheter for næringsdrivende. En måte å gjøre det på, er å gi fritak for arbeidsgiveravgift i tre år for nystartede bedrifter med mindre enn fem ansatte.

Mange kvinner starter og driver bedrifter innenfor helse- og omsorgsektoren, og klarer å tilby gode tjenester som et supplement til det offentlige. Venstre ønsker slike tilbud velkommen, og ønsker å legge til rette for at disse bedriftene kan utvikle og forbedre seg. Vi er sterkt uenig i de som kaller dette “velferdsprofitører”, vi mener det er velferdsinnovatører.

Venstre vil

  • forenkle regelverk og rapporteringskrav for næringsdrivende
  • styrke trygdeordninger og rettigheter i folketrygden for næringsdrivende, blant annet når det gjelder sykepenger
  • la selvstendig næringsdrivende beholde opptjente rettigheter til dagpenger i inntil tre år ved overgang fra lønnet arbeid til egen virksomhet
  • styrke ordningen med pensjonssparing for næringsdrivende
  • ha fritak for arbeidsgiveravgift i tre år for nystartede bedrifter med mindre enn fem ansatte

Likestilling i arbeidslivet

Guri Melby, 3.kandidat for Oslo Venstre.

Gjennomsnittsinntekten for kvinner er betydelig lavere enn for menn, og langt flere kvinner enn menn jobber deltid. Venstre mener at vi må legge bedre til rette for lønnsvekst for kvinner. Venstre vil få flere kvinner i ledende stillinger og få flere kvinner i politikken.

I arbeidslivet er det behov for en særlig innsats for å redusere de store lønnsforskjellene mellom likeverdige yrker, og dermed også blant kvinner og menn.

Venstre vil:

  • be partene i arbeidslivet bidra til å rette opp lønnsforskjellene mellom kjønnene ved å utforme en tidsplan for når dette skal skje
  • kreve at ledergruppene i statlige selskaper, direktorater og statsetater skal bestå av 40 prosent av begge kjønn
  • utarbeide kjønnsnøytrale yrkestitler

Forbilder er viktige

Guri Melby, stortingskandidat for Venstre, mener det er viktig at toneangivende menn går foran som gode eksempler. Derfor stusser hun over at nybakte fedre i Regjeringen ikke tar lenger permisjon når statsminister Solberg sier hun er så opptatt av problemstillingen. – Problemet skyldes åpenbart ikke arbeidsgiver. Jeg tror ingen menn er så uunnværlige i norsk arbeidsliv som de selv tror, sier hun. – Jeg synes det er for svakt. Som politikere i en betydelig maktposisjon bør de være bevisst på at slike valg har en signaleffekt, sa Melby til DN 29. august.

– Det er en tankevekker at de tror de er så uerstattelige at de ikke kan være borte fra jobben en lengre periode. Som om ikke mødrene også har en viktig jobb, sier hun

 

Les mer om Venstres likestillingspolitikk her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 7 år siden.**